Els diputats de CiU van amenaçar ahir al vespre de presentar la dimissió en bloc si Jaume Torramadé torna a fer-se càrrec de la presidència de la Diputació de Girona. Torramadé havia protagonitzat a la tarda un dels episodis més esperpèntics de la història de l'ens provincial. Cinc minuts abans del ple en què s'havia d'obrir una investigació sobre les seves possibles irregularitats, l'encara president va anunciar per sorpresa que volia exercir de nou les seves funcions.

Torramadé va signar dos decrets el passat 11 de desembre. Un canviava l'ordre de les vicepresidències i s'evitava que Xavier Soy fos el president. En el segon escrit es designava Miquel Noguer, alcalde de Banyoles, com a president accidental mentre Torramadé agafava "vacances" fins la seva "reincorporació". No perdia el sou i només deixava les seves funcions temporalment per la "pressió mediàtica".

Set dies van durar les vacances de Jaume Torramadé. Després d'apartar-se temporalment de la presidència de la Diputació de Girona arran que es conegués un presumpte cas d'assetjament sexual a l'exassessora Minerva Amador, Torramadé va comunicar ahir als seus companys de CiU i als portaveus de l'oposició que tenia la intenció de recuperar les seves funcions. La notícia va agafar "per sorpresa" tothom: Torramadé volia presidir ja el ple d'ahir a la tarda. Finalment, el grup de CiU va aconseguir fer-lo desistir.

Després de la sorpresa inicial, els nacionalistes "n'hem parlat i hem decidit que no era el correcte", va explicar el portaveu de CiU, Pere Vila, que va ressaltar que havien tingut "poc temps" per parlar amb Torramadé i que no sabien què havia canviat en una setmana perquè forcés el seu retorn a la presidència.

Cinc minuts abans que comencés la sessió plenària d'ahir a la tarda a la Diputació de Girona -que incloïa un ple ordinari i l'extraordinari de pressupostos-, els passadissos agafaven el protagonisme. Torramadé s'havia tancat en un despatx proper al saló de plens. Els presidents dels grups a l'oposició, Maria Teresa Ferrés (PSC) i Lluís Saís (ERC), es van adreçar a la sala on era el també alcalde de Salt. Un moment després s'hi afegien també el president accidental, Miquel Noguer, i el portaveu de CiU a la Diputació, Pere Vila.

El president de la corporació, Jaume Torramadé, "per sorpresa" havia comunicat tant als seus socis de govern com a l'oposició que tenia intenció de recuperar les seves funcions. Torramadé els va convocar a una reunió minuts abans del ple per anunciar la seva voluntat. La seva intenció era tornar a la presidència de forma immediata presidint els dos plens de la tarda. Una possibilitat que els diputats de CiU han evitat perquè, segons Pere Vila, no els semblava que fos "correcte".

Després dels plens ordinari i extraordinari -que va presidir de forma accidental Miquel Noguer, com estava previst-, els diputats de CiU van continuar reunits per analitzar l'anunci de Torramadé i adoptar una posició conjunta. "Estem valorant la situació que ens hem trobat aquesta tarda per tenir aviat un posicionament com a diputats", va concretar Vila en una roda de premsa improvisada. El representant de Llançà no va amagar que l'anunci sense avís previ de Torramadé els va deixar descol·locats.

El mateix Pere Vila va admetre que tota la situació que ha generat el cas Torramadé és "molt incòmoda" tant per als diputats de CiU com per al conjunt de la Diputació de Girona. "Estem malmetent la imatge de la institució i estem passant per moments molt durs", va afirmar Vila, que creu que cal ser "conscients i coherents" i aturar d'una vegada aquests "alts i baixos" que perjudiquen el nom de la Diputació.

Les crítiques de Pere Vila -qui ha portat el pes polític de tot el cas- posaven ja en relleu el malestar del grup de CiU. Poc temps després es convocava Torramadé de nou a la Diputació. En una reunió que es va allargar encara una hora més, els diferents representants de CiU van arribar a amenaçar Torramadé amb una dimissió en bloc si tenia la intenció de tornar a la Diputació.

Torramadé va sortir de la reunió en primer lloc, acompanyat del cap de gabinet de Presidència, Josep Maria Bros, i de l'adjunta Rosa Pórtulas. A la sortida de la trobada, l'alcalde de Salt va rebutjar fer cap valoració.

La comissió d'investigació

CiU ja havia avalat amb la seva actuació al ple que està diposada a retornar el prestigi a la corporació. Tots els grups van acordar crear una comissió d'investigació per aclarir si es va plantejar l'opció de pagar els 50.000 euros que suposadament reclamava Amador, però no es descarta que es pugui ampliar a altres treballadors de la Diputació que puguin estar implicats en el cas. La comissió la presidirà el mateix Pere Vila abans de deixar el càrrec com a diputat provincial per anar al Parlament. "És la primera vegada que aquesta institució obre una comissió d'investigació, haurem de veure quina és la millor manera d'articular-la i esperem tenir resultats aviat", va afirmar Vila.