En els últims anys han proliferat per moltes ciutats els coneguts com a horts urbans. És a dir, un sistema de cultiu pensat per poder produir hortalisses en un pati, terrassa o balcó. Aquest fenomen neix de la voluntat de recuperar un dels oficis més antics del món, l'agricultura, i de la necessitat de produir petites quantitats de verdures variades per a l'autoconsum.

Un hort urbà inclou tres elements bàsics, tal com apunta la web horturba.com. Una o diverses taules de cultiu de 140x70 cm. Són taules d'acer galvanitzat, lleugeres, fàcilment muntables i resistents a la humitat. El drenatge de les taules es pot recollir. La taula és molt còmoda per treballar-hi, té una altura de 80 cm la qual, ideal per a gent gran i per a persones discapacitades. També es necessita un sistema de reg gota a gota d'alta tecnologia, per gastar el mínim d'aigua i un programador de rec que regarà l'hort automàticament. I finalment es necessita un substrat especial a base de compost que garanteix una bona collita sense necessitat d'afegir adobs químics durant mesos.

Una de les hortalisses que acostuma a cultivar-se en els horts urbans és l'enciam. Es tracta d'un cultiu força ràpid i es pot fer quasi tot l'any sempre que no hi hagi perill de glaçades. A l'estiu les elevades temperatures a les quals pot arribar l'hort urbà poden provocar l'espigat prematur. La primavera i la tardor són les millors èpoques per plantar-lo.

El més fàcil és aconseguir planter per trasplantar-lo a l'hort. La collita es pot fer en 1,5-3 mesos, depèn de la varietat. Si s'endarrereix massa la collita es corre el risc que l'enciam «espigui», o sigui, que tregui la flor i es torni amarg.