El mercat de segona residència és el segon motiu que porta els espanyols a interactuar amb el mercat de l'habitatge. De fet, en l'últim any, el primer motiu pel qual els espanyols van comprar o van cercar habitatge de compra va ser per destinar-lo a la primera residència (75%), i el segon motiu per a destinar-lo a segona residència (13%). Així es desprèn de l'informe Perfil del comprador de segona residència a Espanya elaborat pel portal immobiliari.

L'informe mostra detalladament el perfil del que ha comprat o ha buscat comprar una segona residència a Espanya en l'últim any. Així, el 57% són homes amb una mitjana d'edat de 46 anys: el 29% té més de 55 anys, el 27% té entre 35 i 44 anys, el 25% té entre 45 i 54 anys i un 14% té entre 25 i 34 anys.

Pel que fa al tipus d'habitatge, el 56% vol obra nova o segona mà, un 39% buscaven només habitatge de segona mà i un 5% preferien obra nova. Finalment, els que ja han comprat s'han decantat majoritàriament per l'habitatge de segona mà: el 87% va comprar habitatge de segona mà (de més d'un any d'antiguitat), un 10% va comprar obra nova i un 3% va adquirir un habitatge que encara estava en construcció.

Pel que fa a la zona de residència, el 21% dels que van comprar o van buscar comprar habitatge de segona residència l'any passat van ser de Madrid, el 17% d'Andalusia, el 13% de Catalunya, el 8% del País Basc, un altre 8 % de la Comunitat Valenciana i el 33% són de la resta de comunitats autònomes.

L'informe de Fotocasa també analitza l'ús que cada propietari vol donar a aquesta segona residència. Així, mentre el 59% no pensa llogar-la, el 34% pensa a posar-la a lloguer per a curts períodes de temps i només un 7% pensa posar-la a lloguer de llarga durada. Els propietaris que asseguren que posaran a lloguer la segona residència per períodes curts de temps, el que s'anomena pisos turístics, ho faran principalment buscant la rendibilitat que ofereix aquest tipus de lloguer, quedant en segon pla aspectes com l'ajuda directa al pagament d'una hipoteca. «Entre els propietaris que es plantegen llogar la segona residència, predominen els que la llogaran com a habitatge de vacances (34%) davant dels que ho faran com a lloguer residencial (7%)», explica Beatriz Toribio, responsable d'Estudis de Fotocasa.

«Aquest és un dels factors que està fent que els preus del lloguer pugin amb força, ja que les altes rendibilitats que perceben els propietaris respecte al lloguer turístic, els porta a optar per aquest lloguer en comptes del residencial i això fa reduir l'oferta d'aquest últim», afegeix.

En canvi, entre els propietaris que asseguren que no llogaran l'habitatge, el principal motiu és que volen la segona residència per utilitzar-la juntament amb la seva família, perquè no volen que els inquilins facin malbé l'habitatge, perquè no volen tenir problemes amb el pagament de la mensualitat o perquè creuen que no hi ha beneficis fiscals que compensin els riscos de llogar un habitatge