A finals dels anys seixanta, el guionista Pierre Christin, el dibuixant Jean-Claude Mézières i la colorista Évelyne Tranlé creen per la revista Pilote (aleshores dirigida pel mític René Goscinny) la primera historieta il·lustrada d'un agent espacial anomenat Valerian que, juntament amb la seva companya Laureline, s'encarreguen de mantenir l'ordre de tot l'univers. L'èxit fou gairebé instantani i s'ha perllongat fins avui en dia, generant un munt de còmics al voltant d'aquests personatges i una sèrie d'animació televisiva creada l'any 2007 amb motiu del quarantè aniversari del relat originari.

Luc Besson, en el seu etern afany de demostrar que també es pot fer cinema comercial i espectacular fora dels Estats Units, va tenir ben clar que Valerian esdevenia un bon material argumental per a convertir-se en un film d'èxit. D'aquesta manera, i tornant, això sí, a rodar en anglès per donar-hi a tot plegat una aura internacional, Valerian y la Ciudad de los mil planetas mostra tot un univers visual i farcit de personatges estrafolaris que tant agraden a director de El quinto elemento i Arthur y los Minimoys per contar-nos la nova missió que el comandant Arun Filitt ha encarregat als protagonistes Valerina i Laureline en el marc de l'impressionant ciutat intergalàctica d'Alpha. Després de segles de pau i prosperitat en què els disset milions d'habitants d'Alpha han unit els seus talents, tecnologia i recursos per al bé comú, una força desconeguda vol posar en greu perill la ciutat i destruir-la. Valerian i Laureline, convertits en una mena de baluards del futur d'Alpha, disposen de menys de deu hores per trobar aquesta amenaça i eliminar-la, amb tot el risc que això comportarà per a les seves vides.

Protagonitzada per la jove parella formada per Dane DeHaan ( La cura del benestar) i Cara Delevingne ( Escuadrón suicida), Valerian compta amb un impressionant grup de secundaris on destaquen, entre d'altres, la cantant Rihanna (en la seva primera experiència com a actriu), Clive Owen, Ethan Hawke, Herbie Hancock, John Goodman i Rutger Hauer.