Dins del nombrós gruix literari que compon l'obra de l'escriptor madrileny Lorenzo Silva, en destaca sens dubte la sèrie de novel·les de gènere policíac que compten amb la parella de guàrdies civils Rubén Bevilacqua i Virginia Chamorro com a protagonistes. Des de la seva creació a El lejano país de los estanques (1998) i la seva consolidació amb El alquimista impaciente (Premi Nadal de l'any 2000), les investigacions dutes a terme per aquesta parella han congregat multitud de lectors, un fet que, òbviament, des del món del cinema no es va trigar a dur-lo al seu terreny.

Fou precisament El alquimista impaciente la primera novel·la de Silva duta a la pantalla per, un anys després, continuar amb La flaqueza del bolchevique (2003), film homònim d'una novel·la que, en aquesta ocasió, forma part de l'obra no policíaca de Silva. Quinze anys més tard, però, tornem a l'univers policíac de l'autor amb La niebla y la doncella film que n'adapta la tercera entrega (escrita l'any 2002) protagonitzada per Bevilacqua i Chamorro.

En aquesta ocasió, la parella de guàrdies civils es desplaçarà fins a la illa canària de La Gomera per investigar un antic cas que va començar dos anys enrere, quan un polític local va ser el principal sospitós de la mort d'un jove, el cos del qual va aparèixer degollat a l'illa de la Gomera. Tot i que el polític va ser finalment absolt, noves pistes aparegudes recentment fan que els protagonistes reobrin el cas, un fet que provocarà el recel tant del cercle en el que es mou el polític teòricament innocent com d'alguns membres del propi cos de la guàrdia civil, que veuen qüestionades les investigacions que feren en el seu moment per esbrinar el culpable dels fets.

Amb els bells i fascinants paisatges de l'illa de La Gomera com a teló de fons, La niebla y la doncella esdevé el debut en el terreny del llargmetratge del cineasta (precisament canari) Andrés Koppel. A banda de la parella protagonista formada per Quim Gutiérrez i Aura Garrido, completen el repartiment del film dos secundaris de luxe com són Verónica Echegi i Roberto Álamo, darrer guanyador del Goya a millor actor per Que Diós nos perdone.