Un jove disfressat de porc aprofitant-se d'una noia en estat d'embriaguesa; baralles i detencions; comes etílics i un rentat d'estómac. Són algunes de les escenes que van viure ahir 800 escolars dels instituts de Roses a l'envelat de la plaça Frederic Rahola on l'Àrea de Joventut va recrear una festa per intentar que arribi el missatge de: "Per carnaval no tot s'hi val. Tu tries". Un centenar de voluntaris van participar en una impactant performance ideada per l'Àrea de Joventut per evitar les incidències que es donen per carnaval per l'ús abusiu d'alcohol i drogues. El 2012 es van atendre 70 urgències que es van reduir l'any passat a 9.

"Han fet coses que en veritat la gent ho fa". Ho deia l'Ashly, una estudiant de l'instistut Cap Norfeu que com la resta dels escolars esperaven participar en una xerrada, com l'any passat, sobre els riscos que pot comportar per als adolescents el carnaval però es van trobar amb una festa amb tot l'espai per a ells, amb DJ, un cotxe de policia amb tres agents en un racó, una ambulància, tots professionals reals. Es van anar agrupant al centre, al principi una mica desconcertats, però la música els va anar ambientant. Els joves rebien gots amb el missatge de carnaval, podien veure cervesa sense alcohol o fumar-se un "porro". En cada cas hi havia missatges perquè entenguessin el risc dels seus actes. En tot moment amb l'ambient d'una festa, tant d'il·luminació com de música, es van anar succeint les ?escenes que l'Ajuntament espera evitar.

Com passarà d'aquí una setmana, anaven disfressats. Un grup ballava, es llançava el contingut dels gots a sobre, queia a terra, bevia i ballava. Des d'una altra punta apareixia un segon grup disfressat de submarinista i enmig de l'aldarull tot acabava en una baralla amb empentes, abraçades, gent a terra. Els tres agents arribaven al lloc i amb una gran dosi de realitat controlaven la situació, rebien la violència dels assistents i ?acabaven amb un jove detingut. Un dels submarinistes voluntari, Francisco Javier Pujol, considera que la forma amb què aquest any s'ha volgut conscienciar ha estat un gran avanç, un pas més enllà de la xerrada amb què es va començar l'any passat. Que s'ho passin bé, creu que és el missatge que s'ha de donar, però evitant certes actituds.

Com les que es van donar en una altra escena. Un grup de noies ballava enlairada en una bastida, disfrutava, reia, mentre anava esnifant droga. Les coreografies mantenien els espectadors molt atents que anaven veient com l'actitut de les noies anava variant a conseqüència de la ingesta d'alcohol i drogues. Una a terra per excés de consum de droga i alcohol i els serveis sanitaris que se l'enduien. A aquesta imatge s'hi afegia en una pantalla un rentat d'estómac real que per les cares dels assistents va regirar les entranyes de molts. "Són coses que no hem de fer", deia la Safa després de presenciar l'acte que una companya, la Muni, admetia que "no s'havia vist mai així". Per molts dels escolars de tercer i quart d'ESO i primer i segon de Batxillerat a la recreació es veien situacions que alguns han pogut veure a les nits. El que va semblar impactar més a tothom va ser l'escenar final on un jove disfressat de porc s'aprofitava de l'estat d'embriaguesa d'una jove per practicar-hi sexe. L'escena passava darrere una pantalla que permetia veure en sombra la recreació. La jove es desplaça després a la dutxa al capdamunt de les grades on simulava l'angoixa que pot viure una víctima.

Els joves ara treballaran als instituts el tema amb l'objectiu molt clar de donar el missatge que per carnaval no tot s'hi val.

L'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, explica que l'experiència que va començar l'any passat amb una xerrada va sorgir perquè el carnaval es desllueix per aquestes situacions i es va decidir intentar incidir-hi fent pedagogia. "Ens ho prenem com un tema que realment ens preocupa", deia Mindan, que ressaltava que l'any passat el nombre de comes etílics va ser menor. Creu que s'ha de fer front al problema.