Deia en la darrera xerrada amb vostès, benvolguts lectors, una tímida denúncia de la fragmentació en què es trobava immersa la representació política figuerenca amb vuit formacions (com que llegiran d'esquerra a dreta els relaciono així: CUP; CxF que mai no sé qui són exactament, si els excomunistes, si els dels Comuns, si els de Podem(os)... o una mica i d'alguna manera tots plegats; PSC; ERC; Ciudadanos; els antics cristians d'UDC; el PdeCAT i el PP), i si comptéssim a part Borrego en faríem nou, a la vegada que insinuava una pudorosa invitació per tal que es creessin coalicions, pactes o acords que permetessin concentrar el vot a les properes eleccions i, d'aquesta manera, reduir el nombre de grups i fer-los més homogenis amb la finalitat de facilitar la governabilitat ciutadana.

No sé si se'n recorden que acabava l'escrit confessant que no tenia gaires esperances que els partits i polítics consolidats i els possibles aspirants em fessin cas, i vet aquí que l'he endevinat: arrel de l'escrit m'informaven que a Figueres -on, com diu el refrany que tots vostès saben, com que erem pocs...- s'estava intentant crear un moviment que acabés en una nova formació política.

I que el cervell gris de l'operació estava albergat en el crani d'un famós agitador, encara que ell no faria com els comandaments israelites en la Guerra del sis dies i diria a les seves tropes «seguiu-me» sinó que empraria el més prosaic «ataqueu»; que no donaria directament la cara, vaja, i s'estimaria més fer com deia el ministre Cabanillas, no manar sinó, des de la barrera, que és el lloc des d'on es toreja millor, influir.

Tenim molt temps per endavant per saber com es concreta aquesta voluntat i quina és l'oferta i les seves novetats a les que podrem optar els figuerencs, però, la veritat, queda dins aquesta policromia ideològica i programàtica (dreta, centre, esquerra, antisistema, independentisme...) de la que gaudim o patim alguna variant?

Pel moment se m'acut preguntar-me a qui beneficiarà i a qui perjudicarà una nova oferta que no crec que sigui molt errat considerar-la populista. Vostès què en pensen?