Els Bombers han estabilitzat l'incendi del Baix Empordà que va començar a cremar ahir a la tarda a Vilopriu, la fase prèvia per poder-lo donar per controlat. El perímetre d'hectàrees afectades es manté al voltant de 860 hectàrees, amb unes 365 hectàrees de massa forestal cremada i unes 160 hectàrees agrícoles.

Davant la previsions que el vent es mantingui a la baixa en les pròximes hores, el Departament d'Interior ha decidit reduir una dotzena de les dotacions terrestres que tindran el reforç aeri de tres helicòpters que s'afegiran amb la primera llum del dia de demà. També s'ha decidit reobrir les carreteres i que el transport escolar funcioni amb normalitat aquest dimecres.

Les últimes informacions dels Bombers i els Agents Rurals confirmen que aquesta tarda s'ha aconseguit estabilitzar el foc al Baix Empordà, evitant així que guanyi terreny i que afecti a més municipis. Així ho ha anunciat el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, que s'ha mostrat optimista tot recordant que aquesta és la fase prèvia per poder-lo donar per controlat.

Les previsions meteorològiques apunten que el vent es mantindrà a la baixa en les pròximes hores i per això s'ha decidit enretirar una dotzena dels efectius terrestres i deixar-ne 63 sobre el terreny. Amb la primera llum del dia de dimecres s'hi afegiran tres helicòpters amb la possibilitat que s'hi incorporin també els dos hidroavions que han treballat aquest dilluns. El perímetre del foc ja no creix però encara hi ha diversos punts calents que podrien revifar si el vent repuntés.

Un incendi "atípic"

Segons ha explicat el delegat del Governa a Girona, Eudald Casadesús, des del centre de comandament instal·lat a la Pera, es preveu que el 14 de novembre torni a bufar la tramuntana però que no sigui tan virulent com ahir, en què el foc va arribar a una velocitat de propagació de 12 quilòmetres per hora. Els treballs es concentren ara en aconseguir que aquell dia el foc es doni per extingit. El responsable d'Interior també ha apuntat que aquest ha estat un incendi "atípic", donat que feia 170 anys que no es registrava un nivell tan baix d'humitat -un 3%- per aquesta època de l'any.

Davant aquesta situació, s'ha decidit mantenir aixecat l'ordre de confinament dels nuclis de Colomers, Jafre, Vilopriu i Foixà i s'ha reobert la circulació de totes les carreteres que hi havia tallades per l'incendi a la zona. Demà al matí tornarà a funcionar el transport escolar en tota aquesta àrea, malgrat que el Departament d'Interior recomana reduir al màxim la mobilitat ja que en tota la zona afectada continuarà el moviment de cmaions de Bombers sobre el terreny.

Tot i això, el Departament d'Agricultura manté activat el nivell 3 del Pla Alfa a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l'Estany, Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Camp, Priorat, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià. Igualment, els massissos de Cadiretes - l'Ardeny i de les Gavarres es mantindran tancats fins al proper divendres si les condicions no canvien.

Segons les dades, encara provisionals, del cos d'Agents Rurals, el foc hauria afectat una superfície de 869,27 hectàrees, de les quals 366,51 són de vegetació forestal (arbrat i matoll), 430,59 de vegetació agrícola (un 70% de les quals no hauria cremat), i la resta, vegetació urbana i pastures. Els municipis afectats són Colomers (184,19 hectàrees), Foixà (459,13 hectàrees), Jafre (64,08 hectàrees) i Vilopriu (161,86 hectàrees).

Resolts els talls d'electricitat

Pel que fa a la interrupció de l'electricitat que aquest matí ha deixat uns 300 abonats sense el servei, a les vuit del vespres es donava per normalitzada la situació amb només tres domicilis pendents de recuperar el servei.

Pel que fa als danys materials provocats pel foc, Interior manté que només s'han cremat dos coberts i que no s'han registrat danys personals.