L'Ajuntament de Palafrugell ha aconseguit que la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat li hagi concedit la cessió administrativa d'ús de la barraca de la cala d'Aigua Xelida, al poble de Tamariu. L'Ajuntament va fer la petició de cessió el juny de l'any passat i la Generalitat s'hi va pronunciar favorablement el mes passat. La barraca es troba en domini públic maritimoterrestre i és una cessió de l'ús que ja s'havia intentat anteriorment. La voluntat de l'Ajuntament, ha explicat l'alcalde Juli Fernández (PSC), és rehabilitar la construcció per després donar-li un ús "lligat amb el paisatge, el territori, la gastronomia...". Fernández ha afegit que l'Ajuntament ja està redactant el projecte per reformar la barraca i condicionar-la.

La barraca està registrada al Pla Especial de Protecció i Intervenció en el Patrimoni Històric de Palafrugell. La barraca servia originàriament com a refugi dels pescadors i de punt de vigilància de les guàrdies de Sanitat (documentades al segle XVIII). Posteriorment, com les altres barraques, es va convertir en un lloc de trobada i esbarjo de les colles de treballadors del suro.

L'any 2006, l'Ajuntament i la Fundació Josep Pla hi van col·locar dues plaques que recorden les figures de l'escriptor Josep Pla i del pescador Sebastià Puig, l'Hermós.L'alcalde ha precisat que la barraca "està en molt mal estat i l'hem de condicionar perquè si no caurà tota". Així, un cop rebut el vistiplau de la Generalitat perquè l'Ajuntament la gestioni, s'ha començat a redactar el projecte per arreglar-la. També queda pendent determinar els usos que rebrà, però estaran lligats amb el territori o la gastronomia. Queda igualment per decidir si se n'externalitzarà l'ús, de manera que l'Ajuntament convocaria un concurs perquè hi hagués algun concessionari que s'encarregués del seu funcionament. L'anterior govern municipal (ERC i l'Entesa) també va intentar aconseguir la cessió de l'ús parlant amb Costes de la ?Generalitat i de l'Estat. La voluntat era destinar-lo a l'ús original que tenia per acollir colles i àpats.