Per què se li atribueix mala sort al dimarts 13?

Els orígens d'aquesta superstició no estan molt clars i podrien estar relacionats amb alguns relats bíblics

13.10.2015 | 17:14
Per què se li atribueix mala sort al dimarts 13?

T'has preguntat alguna vegada per què es relacionen els dimarts 13 amb la mala sort? Són moltes les supersticions que genera la població a través de la cultura, la religió o les llegendes; però no totes tenen nom propi.

Des de fa segles tots dos tenen fama de mala sort. Hi ha la dita: "a dimarts 13, ni et casis ni t'embarquis", passant per les referències del poc desitjat número 13.

D'on sorgeix la superstició del Dimarts 13?

Són nombroses les llegendes al voltant del Dimarts 13 i molt confusos seus orígens. Algunes d'elles, les expliquem a continuació.

La mala sort s'atribueix al dimarts 13 de juny de 1276, quan la població de Xàtiva (València) va ser presa pels musulmans. Com escrivia Marc Rafael Blanco Belmonte a la revista 'Blanco i negro' el 1922, "això va ser un dimarts, com va poder ser un altre dia. Però va ser un dimarts".

També es poden fer referències bíbliques, ja que eren 13 els presents en l'Últim Sopar de Jesucrist o que en el 'Apocalipsi' l'Anticrist apareix en el capítol 13.

Existeix la superstició del Dimarts 13 en tots els països?

Des de diversos països d'Europa fins a l'Amèrica Llatina, són moltes les persones que pateixen la fòbia davant la unió de dimarts i el 13. Grecs, xilens, argentins o veneçolans són països on la "mala sort" s'apodera d'aquest dia.

No obstant això, hi ha països on el "dia malastruc" és un altre, com per exemple, el divendres 13 a la cultura anglosaxona o el divendres 17 per Itàlia.

La cultura asiàtica associa el número quatre amb les catàstrofes i els mals auguris. L'explicació, en aquest cas, sí que és més precisa. La paraula japonesa 'Shi', que vol dir mort, es pronuncia igual que quatre. De fet, els que pateixen de tetrafobia (terror al número 4) diuen 'Yon', que també significa quatre, per referir-se al nombre maleït.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema