Una de les més destacades participants en el segrest d'un avió, en el marc d'una acció terrorista, intervindrà dimecres vinent en un acte públic organitzat a Barcelona per diverses entitats oficials. L'acte està en gran part destinat a la joventut i a l'adolescència.

Es tracta de Leila Khaled, de 60 anys, dirigent de l'organització marxistaleninista i terrorista Front Popular d' Alliberament de Palestina (FPLP), creada el 1967 per Georges Habache. L'FLPL sempre ha estat un grup marginal, pel seu extrem radicalisme -durant anys va acusar Iàsser Arafat de massa moderat- i pel seu confessat marxismeleninisme.

Segons l'Encyclopédie des Terrorismes (Lavauzelle, Paris, 199, pàgina 97) el FPLP "és un dels moviments àrabs més lligats amb el terrorisme europeu, entre altres amb el "Irish Republican Army" (IRA). Comprèn igualment nombrosos grupuscles extremistes que li serveixen de cobertura com les "Àguiles Roges"".

Leila Khaled es va fer diguem-ne famosa el 6 de setembre del 1970, quan va ser detinguda en voler dur a terme un segrest d'un avió que volava d' Amsterdam a Nova York. L'intent es va efectuar quan l'aparell volava sobre el sud d'Anglaterra. Ho va evitar un agent de seguretat, que no va poder impedir que Leila Khaled llancés una granada de mà, que per sort no va explotar. Un altre segrestador, que actuava conjuntament amb Leila Khaled, va morir en l'atac i un membre de l'equipatge va rebre un tret a l' estómac.

Khaled va ser detinguda per la policia britànica i poc després alliberada, en un intercanvi per més de tres-cents passatgers que viatjaven en tres altres avions que van ser segrestats, en el marc de la mateixa acció ?terrorista. Els avions havien estat fets aterrar en un aeroport prop d'Amman, a Jordània. Els segrestadors amenaçaven de matar-los. Tot plegat va representar un dels drames terroristes més importants del segle XX. En l'època tot plegat va ser notícia de primera pàgina als diaris d'arreu del món.

Poc després de ser intercanviada, Leila Khaled va manifestar en una conferència de premsa que els segrests d'avions era "un dels aspectes operatius de la nostra guerra contra el sionisme (...) era una acció perfectament normal a dur a terme. És el tipus de tema que tots els lluitadors per la llibertat han d'encarar" (Citat en The Directory of World Terrorism de George Rosie, Mainstream Publishing, Edimburg, 1986, pàgina 162).

El FPLP, del qual encara avui és dirigent Leila Khaled, està qualificat formalment de terrorista pel Departament d' Estat nordamericà i figura també en la llista d'organitzacions que donen suport al terrorisme establerta per la Unió Europea.

L'acte a celebrar a Barcelona està organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona (organisme en què, ai las, figuren membres de CiU i del PP), i altres organitzacions, més o menys properes al poder polític. Entre elles n'hi ha una de nom "Diomira: infància, adolescència i joventut", patrocinada per la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona, així com per l'Institut de la Joventut del ministeri espanyol d' Afers Socials.

L'acte compta amb el suport de la Generalitat (Conselleria d' Interior, la del també marxistaleninista Joan Saura), la Diputació de Barcelona, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament) i el Ministeri espanyol d'Afers Exteriors i de Cooperació.