El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, ha fet un balanç positiu dels dos anys de l'actual govern. Zaragoza ha dit que el factor diferencial d'aquest govern, a diferència dels 23 anys de CiU, és que ha combinat la reactivació de l'economia amb el creixement de les polítiques socials. El dirigent del PSC ha citat una graella de dades comparatives entre el 2003 i el 2008, per il·lustrar el canvi de prioritats. Sobre la possibilitat de convocar eleccions anticipades pel resultat final del model de finançament o per la sentència sobre l'Estatut del Tribunal Constitucional, Zaragoza ha estat clar en negar aquesta possibilitat per la «majoria sòlida» dels grups que en formen part.

El dirigent socialista ha dit que la majoria parlamentària que dóna suport al Govern es justifica pel desplegament d'un pla de treball que està a la meitat del seu recorregut i que, per tant, ha descartat que la possibilitat d'una convocatòria d'eleccions anticipades pel resultat final de la negociació sobre el model de finançament, o per una sentència contrària a l'esperit de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional.

La idea que ha volgut projectar el secretari d'Organització és que el Govern ha fet molta feina, s'ha agafat «el toro per les banyes», i s'ha «postat fil a l'agulla». L'altre element que ha destacat Zaragoza d'aquests dos anys de governabilitat del president José Montilla més els anys de govern del president Pasqual Maragall, és que s'ha materialitzat un canvi en l'estil de govern com a conseqüència que s'ha sabut combinar una política de reactivació de l'economia amb una política d'increment de polítiques socials i d'inversió, com està defensant el candidat demòcrata a la Casa Blanca, Barack Obama.

Zaragoza ha dit que no hi pot haver polítiques socials sense creixement de l'economia però tampoc pot haver-hi un creixement econòmic sense polítiques de cohesió social. En el transcurs de la seva intervenció s'ha manifestat convençut de què el resultat final de la negociació del model de finançament serà positiu per Catalunya, gràcies al nivell «d'exigència» que estan dipositant els negociadors catalans.

Zaragoza també ha denunciat que Catalunya en aquests moments és una víctima que surt ?perjudicada» de l'actual model de finançament que va negociar el líder de l'oposició, el president de la federació de CiU, Artur Mas.

En relació amb una possible sentència contrària del Tribunal Constitucional al redactat de l'Estatut, Zaragoza ha tornat a insistir en la constitucionalitat de l'articulat que no només va ser votat pel Parlament sinó que també li van donar suport tots els diputats del PSOE al Congrés dels Diputats. De la graella d'accions i inversions del Govern des del 2003 fins el 2008, Zaragoza ha dit, com a exemples, que mentre el 2003 es feien 50 escoles l'any, durant aquest 2008 se n'han fet 100. Quant a les inversions en programes d'innovació per a les empreses, mentre el 2003 la inversió era de 8 milions d'euros, durant aquest any ha estat de 80 milions.

Entre les dades destacades, Zaragoza s'ha referit al nombre d'hectàrees cremades el 2003, més de 6.000 hectàrees, per contra d'aquest any, que tan sols s'han cremat 100 hectàrees. El dirigent socialista que dit que aquesta reducció no era fruit de l'atzar sinó que durant l'any 2003 la inversió en prevenció d'incendis era de 8 milions i aquesta any s'ha multiplicat per quatre fins arribar a 32 milions.