«Havíem d'estar a l'alçada»

13.11.2008 | 01:00

jutjar per les declaracions d´ahir al matí a la secció desena de l´Audiència de Barcelona, al departament de Treball, tots els alts càrrecs de l´època de Farreres i Servitje tenien potestat per encarregar estudis i informes. De fet, tots els que van declarar van assegurar que ho havien fet. Malgrat això, poques dades van aportar sobre els vuit informes que estan sota sospita i el fiscal, Fernando Rodríguez Rey, va continuar sense saber qui es va posar en contacte amb Víctor Manuel Lorenzo Acuña per encarregar-li els treballs, qui els va rebre i qui els va valorar.
Per la sala de vistes van passar l´exdirector general de Relacions Laborals, Rafael Ortiz; l´exdelegat del departament a Barcelona, José Antonio Gómez Cid i l´exdirector general de Cooperatives, Bernat López-Pinto. Tots van insistir reiteradament que era molt necessari encarregar estudis externs per la gran quantitat de feina que hi havia al departament els anys 1994 i 1995, quan es van pagar els vuit informes.
Les justificacions van ser diverses: «Eren temes interessants pel departament»; servien per «exhibir-los en conferències o actes públics o per portar-los en un contenciós»; «per si s´havia d´emprendre alguna acció de govern que podia ser dubtosa» o «els responsables de la conselleria havíem d´estar a l´alçada». En un moment del judici va semblar ­obrir-se una petita esperança quan López-Pinto va dir que ell havia proposat l´elaboració de dos dels treballs -Dona i salut laboral i un sobre Fogasa- però no va ser ell qui els va encarregar a Gestumer o Socesca perquè va assegurar que no coneixia cap de les dues empreses.
L´exdirector general de Cooperatives recordava que havia tingut a les seves mans l´estudi «Dona i salut laboral» però que quan el va veure es va adonar que no li interessava i el va tancar. No va alertar de les deficiències ni recordava que ningú n´hagués comentat els defectes.

«Inundació de papers»
Rafael Ortiz va explicar que el conseller repartia els estudis als alts càrrecs perquè «tenia la pràctica d´inundar de papers». L´exdirector general de Relacions Laborals va admetre que si algun dels estudis que ell havia encarregat per a la seva àrea no tenia el contingut sol·licitat «l´hauria tornat a l´autor i no l´hi hauria pagat».
Qui també va declarar va ser l´actual secretari general de Treball, Antoni Fernández, que va relatar les dificultats per localitzar els estudis quan el jutjat els va reclamar. «Vam obrir un procés d´insistència a totes les seccions fins que van aparèixer en unes caixes del Servei d´Ocupació de Catalunya». Fernández va explicar que es va fer un informe sobre els estudis que va concloure que tenien «defectes de qualitat importants».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Zoido diu que la Policia no va rebre cap comunicació de Bèlgica sobre l´imam

Zoido diu que la Policia no va rebre cap comunicació de Bèlgica sobre l´imam

Contradiu l'alcalde de Vilvoorde, que assegura que es autoritats espanyoles van respondre una...

Acorden incrementar la presència policial als carrers de Barcelona

Acorden incrementar la presència policial als carrers de Barcelona

Mossos i Urbana faran més hores extres i patrullatges i augmentaran els elements fixos i mòbils...

El pare del nen de Rubí que va morir en l´atemptat a Mossos: «Sou la millor policia del món»

El pare del nen de Rubí que va morir en l´atemptat a Mossos: «Sou la millor policia del món»

El pare es va dirigir a la comissaria de la localitat vallesana amb un "detall emotiu"


La Policia i la Guàrdia Civil neguen que fossin alertats sobre l´imam de Ripoll

La Policia i la Guàrdia Civil neguen que fossin alertats sobre l´imam de Ripoll

L'alcalde d'una localitat belga assegura que va preguntar a les autoritats espanyoles si tenia...

Troben un cinturó d´explosius entre les runes de la casa d´Alcanar

Troben un cinturó d´explosius entre les runes de la casa d´Alcanar

Els Mossos també troben diversa documentació relacionada amb els terroristes

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema