El foc forestal d'Horta de Sant Joan està des de primera hora d'aquest divendres al matí en fase de control, segons han informat els Bombers de la Generalitat que hi han treballat al llarg d'aquesta matinada amb 53 dotacions terrestres. Han estat remullant, sufocant brases, revisant petites columnes de fum i apagant les flames que hi encara hi havia dins el perímetre afectat. Els mitjans aeris s'hi incorporaran en els pròxims minuts. Concretament seran 2 helicòpters bombarders i 2 hidroavions. També hi treballarà una seixantena de dotacions terrestres.

Els Bombers de la Generalitat es mostraven ahir al vespre, per primera vegada, optimistes davant de l'incendi que des de dilluns crema al parc natural dels Ports. Gràcies a la millora de la situació podrien fins i tot acabar els treballs avui a última hora, segons va anunciar el Govern.

El secretari general d'Interior, Joan Boada, va explicar ahir aque tot i que el foc no està ni estabilitzat ni controlat "les coses estan canviant". "Si el vent continua com fins ara" el treball, que és molt, podria acabar aquest divendres.

Ahir al vespre el perímetre afectat seguia sent de 1.140 hectàrees i ja no quedava cap front actiu excepte alguns focus secundaris a l'interior del perímetre i en zones de barrancs.

Tot i l'optimisme que es respirava ahir al vespre, Boada va explicar que al llarg del dia s'havia donat una de les circumstàncies més temudes pels bombers: la ?simultaneïtat d'incendis, com els que van tenir lloc a Gavà, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.

A causa d'això, alguns mitjans aeris van marxar algun temps a aquests focs, tot i que després van tornar als Ports. L'actual cap de l'operatiu, Agustí Gatell, va explicar que a totes les zones accessibles per terra hi ha unitats terrestres, ja sigui amb mànegues o bé amb eines manuals.

Mentrestant el sotabosc a les zones inaccessibles per terra està sent atacat pels mitjans aeris, que no es retiraran fins que es faci fosc.

Aquestes zones s'han atacat durant tota la nit amb mitjans aeris i s'han remullat fins que la llum del dia ha permès als avions tornar a treballar.

D'altra banda, els que sí es van retirar ahir van ser 50 soldats de la Unitat Militar d'Emergències per anar al gran incendi de Terol. Tot i això, encara queden 100 efectius d'aquesta unitat.

El temps també va donar ahir una petita treva i, malgrat la calor i extrema sequedat, el vent, que es preveia que bufés amb intensitat, només va arribar ahir a la tarda a ratxes d'uns 15 quilòmetres per hora, cosa que va facilitar la labor dels bombers, segons va subratllar el cap de l'operatiu, Agustí Gatell.

Malgrat el moderat "optimisme", Boada va afirmar ahir que s'haurà d'estar pendent de l'evolució de les condicions climatològiques, perquè per al llarg del dia d'avui s'anuncia vent de ponent, que dimecres ja va contribuir a reactivar les flames dificultant les tasques d'extinció de l'incendi.

Una altra "nota positiva" és que a la zona del parc natural dels Ports afectada per l'incendi -el 50% del perímetre?- la vegetació que ha cremat és bàsicament pi blanc, una espècie que s'autoregenera, cosa que facilitarà la recuperació d'"aquest magnífic paisatge", va destacar Boada.

Col·laboració ciutadana

Boada també va agrair ahir la col·laboració ciutadana, després que durant tot el dijous veïns d'Horta de Sant Joan i les localitats pròximes de Bot, el Prat del Comte i Arnes subministressin als cossos operatius menjar, com "uns excel·lents macarrons", begudes i fruita. "És aquesta la col·laboració que volem", va assenyalar, referint-se a la petició d'alguns veïns d'ajudar en l'extinció de l'incendi que afecta el Parc Natural dels Ports.

Sobre les causes de l'incendi, Boada va reiterar que seran els agents rurals els qui les determinin i les podrien comunicar, si les descobreixen, quan s'hagi extingit completament l'incendi, tot i que ja hi estan treballant, va revelar el conseller d'Interior.

Més incendis

D'altra banda ahir es van produir vuit incendis més a Catalunya. Atribueixen a la forta onada de calor d'aquest dies, que afecta el 90% del territori català, aquests nous focs forestals.

Un dels més greus és el que va començar a cremar ahir a la tarda al municipi de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà. L'incendi ahir al vespre ja havia arrasat 25 hectàrees de vegetació, el 60% de les quals pertanyien a terreny agrícola.

Segons que van informar els Bombers de la Generalitat, el foc ahir al vespre encara no estava controlat i avançava en direcció a la població de Biure de Gaià després de saltar la carretera TV-2015, que es va tallar al trànsit en els dos sentits. En les tasques d'extinció d'aquest foc, que es va declarar al costat de la carretera C-241d, treballaven ahir 13 mitjans aeris i 23 dotacions terrestres.

Pel que fa a la resta d'incendis que es van declarar ahir a Viladecavalls de Calders, Gavà i Vilalba dels Arcs ,tots ja s'han donat per controlats.

Davant l'onada de calor que viu Catalunya, que avui i demà elevarà els termòmetres fins als 38 graus, la Generalitat ha tancat l'accés a mitja dotzena de paratges naturals i ha demanat extremar la precaució i adoptar mesures com llaurar el perímetre de zones urbanes i d'urbanitzacions que es trobin aïllades.

En concret, s'ha acordat que a les muntanyes de Tivissa-Vandellòs, Prades, Montsant, les Gavarres, Massís de Cadiretes i els Ports de Tortosa-Beseit, tan sols hi puguin accedir els veïns de la zona i que a 37 de les 41 comarques catalanes s'extremi al màxim la vigilància.

48 hores després de la tràgica mort de quatre bombers mentre treballaven en les tasques d'extinció de l'incendi que continua cremant als Ports, va arribar l'hora del comiat.

Les cerimònies per David Duaigües, Jordi Moré i Jaume Arpa es van celebrar ahir per separat i en la més estricta intimitat per desig de les seves famílies. Finalment el funeral per Ramon Espinet serà avui al Palau d'Anglesola, al Pla d'Urgell, dia en el qual el Parlament de Catalunya també retrà homenatge a les quatre víctimes.

El primer funeral va ser el de David Duaigües, que es va celebrar a la petita població d'Almatret i al qual van assistir centenars de persones. El conseller d'Interior, Joan Saura, i la consellera de Treball, Mar Serna, van assistir al funeral a títol personal.

Davant la mort de quatre companys, el cos de bombers ha fet pinya per les crítiques rebudes des del territori sobre una possible relaxació i descoordinació dels comandaments.

El president de la Generalitat, José Montilla, va subratllar ahir que el cos de Bombers és "dels millors d'Europa" i va destacar que es tracta d'"un cos molt professional i preparat, amb gent fantàstica, que es juga la vida i a vegades la perd per mantenir el país i el seu territori, i altres vides".

El jutjat de Gandesa ha obert diligències per investigar les circumstàncies en què van morir els quatre bombers.