El president de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's), Albert Rivera, ha qualificat avui d'"inacceptable" la pressió que els dotze diaris catalans han fet segons el seu parer al Tribunal Constitucional (TC) mitjançant la publicació d'un editorial conjunt en defensa de l'Estatut.

Rivera ha assenyalat, en declaracions a Efe, que la Generalitat i Convergència i Unió s'han aprofitat dels diaris, que "ells mateixos subvencionen", per pressionar el Tribunal Constitucional i "trencar amb la dignitat de Catalunya".

Per la seva part, el portaveu parlamentari socialista, José Antonio Alonso, ha afirmat avui que el PSOE "respecta" l'editorial publicat avui per 12 diaris amb seu a Catalunya en defensa de l'Estatut, tot i que no considera que hagi de debatre amb la premsa, i ha opinat que el Tribunal Constitucional té prou "solidesa" per treballar amb independència a l'hora d'avaluar-lo.

En declaracions a la cambra baixa, Alonso ha insistit que per al PSOE l'Estatut és "plenament constitucional" i que per aquesta raó l'ha defensat i el seguirà defensant "política i jurídicament" i que el seu partit respectarà i acatarà la sentència que emeti el Tribunal Constitucional.

El portaveu socialista ha afegit que el Constitucional "mereix per descomptat tot el respecte" i que ha de prendre les seves decisions en un marc "de normalitat i de tranquil·litat", però tot seguit ha deixat clar que aquest clima "existeix".

Així, preguntat sobre si l'editorial conjunt és una pressió al Tribunal Constitucional perquè avali l'Estatut, Alonso ha replicat que els tribunals de justícia tenen "la solidesa, el rigor i la potència institucional suficient per fer la seva feina com han de fer-la".

Alonso, que havia començat per subratllar que el PSOE respecta "la tasca dels mitjans de comunicació sempre i en tot cas", no veu major problema que s'opini "sempre que cadascú respecti la seva posició dins de l'entramat social i institucional".

En aquest sentit, ha argumentat que els mitjans actuen en l'àmbit de la societat civil i els partits en el de les institucions. "Nosaltres fem política i ens mesurem amb els nostres adversaris polítics", ha afirmat el portaveu, abans de recordar que va ser el PP qui "va carregar contra l'Estatut i li va recórrer al Constitucional".

"És el PP qui ha de donar explicacions de per què hi ha recorregut, i per què segueix mantenint el recurs, ha d'explicar-li a la societat catalana", ha afirmat.