La mort del jove dependent d'un supermercat del Born durant un atracament, dissabte a la nit, va revifar ahir el debat sobre la inseguretat ciutadana a Barcelona, amb declaracions i contradeclaracions dels representants de les diferents formacions polítiques. Els fets es van produir, segons diverses fonts, poc després de les deu de la nit de dissabte, quan l'atracador hauria entrat a l'establiment -una botiga de comestibles situada al número 16 del carrer Sant Pere Més Alt, a tocar del Palau de la Música- amb la cara tapada per una gorra.

Un cop a dins del local i aprofitant que un altre dependent se'n va anar al magatzem, hauria amenaçat amb una arma el botiguer, un jove de 18 anys d'origen pakistanès fill del propietari del supermercat. Segons diversos testimonis, aquest hauria intentat evitar el robatori traient un ganivet, però l'atracador li va disparar un tret al cap a boca de canó. El jove, que estudiava medicina, va morir a l'acte i l'atracador va fugir corrents.

Diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Urbana de Barcelona i del Servei d'Emergències Mèdiques es van desplaçar fins al lloc dels fets i van acordonar el carrer amb una cinta a banda i banda del supermercat.

El presumpte autor de la mort del jove dependent va ser detingut per una patrulla de la Guàrdia Urbana poc després de la mitjanit a la plaça de les Drassanes, a tocar del World Trade Center. El pressumpte homicida, de nacionalitat francesa, encara duia l'arma del crim a sobre.

Amb aquest jove, ja són tres els comerciants que han mort a la ciutat de Barcelona en els darrers sis mesos. Dos atracaments la tardor passada van deixar com a resultat dues víctimes mortals més, aquest cop per apunyalament: la dependenta d'una fleca del barri de Sarrià i el propietari d'una joieria al districte de Sant Martí. A més, que en els darreres mesos s'han comès diversos atracaments a la capital en els quals els assaltants s'han acarnissat amb violència contra els propietaris dels establiments. És el cas del propietari del bar Amigó, a Sant Antoni, que va ser apallissat i amenaçat amb armes de foc per diversos encaputxats que van assaltar el local.

La inseguretat, a debat

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va lamentar la mort a trets del jove dependent, i va assegurar que espera que "tota la força de la llei recaigui sobre l'assassi". Malgrat la gravetat del cas, l'alcalde va considerar que aquest és un "fet aïllat" i va reivindicar Barcelona com una ciutat segura. "En moltes ciutats això és la seva quotidianitat", va afirmar.

L'alcaldable convergent de Barcelona, Xavier Trias, va revifar el debat, però, i va denunciar la "inseguretat" que pateix la capital catalana. Per aquest motiu, el candidat de CiU va demanar més presència policial de "proximitat" per evitar casos com el del jove comerciant, que segons Trias, posa de manifest la necessitat d'afrontar sense demagogia ni oportunisme, la insegurertat" que pateix la ciutat. En aquest sentit, va apostar per augmentar la proximitat dels cossos policials, especialment la Guàrdia Urbana, i una major prevenció, sobretot a l'espai públic i els comerços.

Per la seva banda, el candidat del PPC, Alberto Fernández Díaz, es va queixar que el dèficit de policia està provocant "que els delinqüents siguin els que estan més segurs". Per aquest motiu, es va mostar partidari d'endurir les penes contra els delinqüents i que els jutges apliquin "amb la màxima contundència" les lleis per garantir la seguretat dels "ciutadans que compleixen les normes i paguen els seus impostos".