El Govern ha distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el líder d'UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, i el president d'Abertis i del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica (Carec), Salvador ?Ale?many, entre les 29 personalitats i 15 entitats guardonades.

La distinció per a Duran respon al fet que, seguint la petició que li va fer una entitat cívica de diplomats en cursos d'administracions europees, el Govern ha decidit donar una Creu als primers diputats catalans que van formar part del Parlament Europeu entre 1986 i 1987, i entre els quals hi ha el dirigent democratacristià. L'entitat que va fer la proposta "no té res a veure ni amb CDC ni amb UDC", va assegurar el portaveu del Govern, Francesc Homs, que va admetre ahir que l'executiu rebrà crítiques per haver reconegut Duran, però va assegurar que no podien deixar de reconèixer els primers eurodiputats catalans només pel fet que el líder d'UDC estigués entre ells.

"L'alternativa podia haver estat no donar Creus de Sant Jordi a ningú ni commemorar els 25 anys de l'ingrés a la UE" pel fet que Duran fos un dels primers eurodiputats. Per Homs, "això no tindria cap sentit".

El portaveu del Govern va remarcar que el premi no es concedeix a Duran per les seves responsabilitats actuals. "No és pel que fa ara, sinó pel que va ser en un moment concret, no canviarem la història, no la podem canviar", va afirmar.

"Si algú ho considera un autopremi és que no ha entès res", va remarcar, "i no es fixa en per què s'ha fet aquesta convocatòria i amb quines característiques". De fet, Homs va assegurar que "només des de la mala fe" es podia interpretar com un "autopremi", però va retirar posteriorment aquesta expressió perquè "no es tracta d'això". En tot cas, va constatar, en referència a l'oposició, que "alguns per entreteniment hi sucaran pa, però que hi suquin el que vulguin". "Si algú no té més feina de sucar pa en aquestes i veure-ho parcialment, ja sabrà per què ho farà", va reblar.

Més premiats

Entre els premiats amb la Creu de Sant Jordi d'enguany hi ha quatre gironins: El Pessebre Vivent Castell d'Aro, la política Concepció Ferrer i Casals que va ser diputada al Parlament Europeu, la mestra Maria Dolors Bassols i Teixidor i el metge i especialista en bioquímica clínica, Simon Schwartz Riera.

La presència gironina en aquests guardons ha crescut respecte a l'anterior edició quan van ser reconeguts tres gironins: el Via Crucis de Sant Hilari, l'educadora Lluïsa Ferrer i Martínez i la lingüista Teersa Maria Castanyer.

També s'ha premiat l'expresident del Col·legi de Metges de Barcelona Miquel Bruguera; el catedràtic de periodisme Josep Maria Casasús; el monjo de Montserrat, antropòleg i expert en fenomenologia de la religió, Lluís Duch, i la soprano Monterrat Figueras.

Entre els primers eurodiputats que el Govern ha reconegut, estan l'exsíndic de Comptes de la Generalitat Joan Colom, Carles Gasòliba i Eduard Punset, entre d'altres.

Les Creus de Sant Jordi premien cada any les persones i entitats que destaquen pel servei prestat a Catalunya. Entre les entitats guardonades, la Casa Amèrica Catalunya, el Col·lectiu de Dones en l'Església, el Club Esportiu Terrassa Hockey, la congregació de Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna i la publicació local L'Eco de Sitges, són algunes de les guardonades.

L'acte de lliurament d'aquests guardons tindrà lloc el 27 d'abril al Palau de la Generalitat.