Més de 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra -unes 250.000 persones, segons els portaveus de l'organització- van manifestar-se ahir pel centre de Barcelona per protestar contra les retallades del Govern català. El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va replicar que les mobilitzacions no faran variar el "rumb" de la seva acció política i va apel·lar a la "responsabilitat" dels sindicats per sortir de la crisi econòmica instant-los a no radicalitzar les seves postures.

La manifestació va ser convocada pels sindicats UGT i CCOO i més de 200 entitats socials just a l'equador de la campanya de les eleccions municipals. Va ser la segona protesta en contra de les retallades anunciades pel Govern d'Artur Mas en sanitat i educació, després de la concentració del 14 d'abril que va reunir a la plaça Sant Jaume unes 10.000 persones que van clamar en defensa dels serveis públics.

"Boi dimissió", en al·lusió al conseller de Salut, Boi Ruiz, o bé "Prou retallades", van ser algunes de les consignes més corejades pels manifestants en una marxa que va tenir un caràcter festiu i ha transcorregut sense incidents.

A la capçalera de la marxa es van situar els principals organitzadors de la protesta, entre ells els màxims representants d'UGT i CCOO de Catalunya, del sindicat Metges de Catalunya i d'entitats que representen a associacions de pares i mares d'alumnes.

A més dels sindicats CCOO i UGT, entre els promotors de la protesta també hi havia la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya o la plataforma Dempeus per la Salut Pública, entre d'altres.

I s'hi van afegir unes 200 entitats de molt diversos àmbits, des d'associacions de veïns fins a associacions d'ensenyament, sindicats sectorials (com Metges de Catalunya o SATSE, el sindicat d'infermeres), entitats culturals, de col·lectius (Jutges per la Democràcia), de caràcter social (SOS Racisme), així com la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, entre d'altres.

Al final de la protesta, els actors Aina Clotet i Manel Barceló van llegir el manifest unitari diverses vegades, i l'himne català ha posat fi a la protesta al voltant de les 12:30 hores.

La fi de les retallades va ser la ?rei?vindicació principal de la majoria de pancartes, encara que alguns manifestants també lluïen samarretes amb un logotip format per unes tisores -per simbolitzar les retallades del Govern- i fins i tot adhesius en què es mofaven de CiU i del conseller de Salut: "No te Boi a votar Mas".

Suport de l'oposició

L'oposició també va aprofitar l'ocasió per expressar la seva oposició a les retallades anunciades pel Govern de CiU, i encara que el PSC havia anunciat que oficialment no acudiria a la manifestació s'ha pogut veure nombrosos representants d'aquest partit, que han acudit a títol particular a la protesta.

Els alcaldes de Cornellà i l'Hospitalet, Antoni Balmón i Núria Marín, i dirigents del PSC com Joan Ferran, Laia Bonet, així com diputats com Roberto Labandera o Jaume Collboni van participar en la protesta, i també ho van fer les diputades del PPC Eva García i María de los Llanos de Luna.

ERC i sobretot ICV-EUiA, amb Joan Herrera al capdavant, es van bolcar en la marxa, a la qual també han acudit els seus candidats per Barcelona, Jordi Portabella (ERC) i Ricard Gomà (ICV).

El manifest conjunt que va donar lloc a la protesta lamenta que el "nou Govern anunciï cada dia noves retallades amb l'excusa de la mala gestió del Govern anterior i de la falta d'entesa amb el Govern de l'Estat".

Un dels col·lectius més afectats, el sanitari, es va fer notar en la manifestació, i es van poder veure bastantes bates blanques de metges i infermeres; altres manifestants duien samarretes amb el lema "SOS educació".

Tancant la manifestació, un grup d'estudiants duia una enorme pancarta vermella en la qual amb lletres en blanc podia llegir-se: "Zapatero: paga", en referència als 1.450 milions d'euros corresponents al Fons de Competitivitat.

Mas, crític amb els sindicats

El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que és "molt fàcil queixar-se", i que els sindicats tenen una responsabilitat "clau" per aconseguir que Catalunya surti de la crisi econòmica, advertint-los que els que radicalitzin les seves postures "perdran suports". Mas va recordar que "tots som adults" i "sabem quina és la situació".

També va assegurar que l'objectiu del Govern és mantenir l'estat del benestar i que altres països europeus, (no va donar noms) han de retrocedir en aquest sentit per "no haver cuidat bé de les finances". "El millor que podem fer per mantenir-lo (l'estat del benes?tar) és administrar els recursos públics de forma prudent i responsable. El Govern de Catalunya mantindrà el rumb perquè entenem que estem fent el millor servei al país", va dir Mas, que va assegurar que "els països que estan desmantellant l'estat del benestar són aquells que van acumular deutes excessius perquè no van saber gastar amb prudència i ara baixen pensions en picat, i sous, i privatitzen serveis públics".