L'expresident d'ERC i vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod.-Rovira, ha assegurat aquest dilluns al matí que no se'n va del partit sinó de "certes persones i actituds" d'ERC. En una entrevista a TV3, Carod ha afirmat que les seves posicions segueixen sent les mateixes: "d'esquerres i que el meu país sigui un estat" i que seguirà treballant perquè sigui possible. D'altra banda, l'exdirigent d'ERC ha comentat que ara vol agafar distància de la vida política després d'estar militant sempre en alguna força política des dels 18 anys. Tot i això, no ha descartat un retorn amb "una esquerra nacional que vulgui la independència". "Jo hi seré", ha sentenciat.

Carod ha comentat que dins del partit hi deixa amics i s'ha mostrat agraït pels moments de "màxima representació institucional" que li ha donat durant aquests anys, al mateix temps que ha assegurat que ell també s'ha entregat al partit. Ara, ha continuat, vol estar allunyat de la política, "com el 99% dels ciutadans", malgrat que en un escenari hipotètic que preveiés la construcció d'una esquerra nacional ha deixat clar que "hi serà".

Carod ha reconegut que des d'ERC no es va saber valorar prou "la capacitat de resistència de CiU a l'oposició" i com les opinions procedents de la federació nacionalista "afectaven les bases, els militants d'ERC i el nostre entorn de complicitat". L'exdirigent republicà també s'ha referit al PSC, de qui ha dit que en converses privades ha sentit afirmacions d'alguns membres que "mai havia sentit dir en socialistes" però que després es traduïen diferent com a partit. També ha dit que "a l'hora de la veritat", el partit socialista ha tingut més "sentit d'Estat" cap a Espanya de país cap a Catalunya. "Això en el subconscient de la gent existeix", ha comentat.

Un altre aspecte que ha atribuït a la davallada d'ERC és la constitució del tripartit l'any 2003 "més com un element aglutinador" perquè CiU no continués al Govern que no que els tres partits compartissin una "mateixa visió política". Carod ha assegurat aquell any van fer "lògica" l'alternança després de 23 anys de governs encapçalats per CiU.

Carod també ha apuntat un altre dels punts d'inflexió que ha marcat la davallada d'ERC amb la negativa al seu suport a l'Estatut, compartint l'opció del 'no' amb el Partit Popular. "Una part dels nostres mals neixen allí, quan ERC diu que no", ha recordat l'exdirigent republicà. Aquesta opció va provocar, segons Carod, que els votants o simpatitzant del partit optessin per quedar-se a casa per no acabar compartint el mateix sentit del vot que el PP.

Respecte l'independentisme a Catalunya, Carod creu que és "més sentimental que ideològic" i que al final els votants no acaben expressant el que senten a les urnes. Segons ha dit, es necessita lligar "cap, cor i butxaca" i tenir un "punt d'èpica" que ara no hi és per culpa de la crisi i del descrèdit la política. "La gent creu que des de la política no es resolen els problemes", ha conclòs.

Aquestes afirmacins de Carod-Rovira arriben després que aquest cap de setmana es fes pública la seva renúncia a seguir militant a ERC per desacord amb l'actual direcció. Una decisió, ha tornat a explicar, que tenia presa des de fa temps tot i que ha esperat les eleccions al Parlament i municipals per no perjudicar el partit, que d'aquí uns mesos s'enfronta a un congrés del qual n'ha de sortit una nova executiva.