El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat durant el seu discurs al debat de política general que mantindrà durant el 2012 els nivells fiscals i tributaris impulsats i aprovats pels anteriors governs tripartits. Mas ha considerat que mentre duri "l'etapa d'ajustament", l'executiu no pot retornar els impostos als nivells anteriors a les pujades aprovades en anys anteriors. I per això, el president ha avançat que ni aquest any ni el proper s'abaixaran els impostos que el tripartit va incrementar. D'altra banda, Mas s'ha compromès aquest dimarts a la tarda davant el Parlament a crear un nou impost "de caràcter temporal" que gravi les grans fortunes de Catalunya.

Artur Mas ha volgut dedicar part del seu discurs al debat que ha començat aquest dimarts a aclarir la política tributària que impulsarà el seu Govern en els dos primers anys del mandat. En aquest sentit, el president s'ha compromès a "mantenir durant el 2012 els nivells fiscals que va aprovar l'anterior Govern durant la passada legislatura". Això significa que Mas aplaça la proposta que CiU va fer durant la campanya electoral per baixar els impostos que el tripartit va incrementar, retornant-los així als nivells anteriors a la pujada de l'anterior etapa.

Mas ha volgut concretar que el manteniment dels impostos afecta a tributs com "els tipus màxims d'IRPF, situats a Catalunya en el 49%, a l'impost de transmissions patrimonials i a l'impost d'actes jurídics documentals, entre altres". I és que, segons el president de la Generalitat, mentre duri "l'etapa d'ajustament de la despesa" el Govern no podrà "retornar les tarifes d'aquests impostos al seu nivell anterior". Amb tot, Mas ha volgut matisar que aquest criteri té una excepció amb la supressió de l'impost de successions "per evitar la discriminació fiscal amb altres territoris de l'Estat" i per complir amb el seu programa electoral.

Amb tot, Artur Mas ha avançat que el seu executiu no serà aliè a la necessitat de que "tots" tinguin "un major compromís i esforç", i per això s'ha dirigit "molt especialment als que tenen una major capacitat econòmica". En aquest sentit, el president ha confirmat que el Govern promourà "la creació, amb caràcter temporal, d'una figura tributària de caràcter progressiu que gravi les grans acumulacions de rendes". Aquest "impost sobre les grans fortunes" serà, segons Mas, un "plantejament temporal" i haurà de "respectar el principi d'equitat" i haurà d'estar "dissenyat de manera que no tingui efectes no desitjats sobre el creixement econòmic i la recuperació".

De la mateixa manera, el president ha emmarcat aquestes decisions dins la seva política destinada a la reducció del dèficit i l'endeutament. Així, Artur Mas ha explicat que aquestes mesures es completaran amb polítiques com la "venda d'actius" o "l'augment de determinats preus públics, taxes i matrícules" a fi de "corregir desequilibris heretats o finançar més correctament" alguns aspectes com el transport públic o la universitat. Mas ha advertit també que a Catalunya "cal fer una reflexió a fons sobre la viabilitat de mantenir en el futur programes d'accés universal i gratuït, o fortament subvencionats, independentment dels nivells de renda".

En aquest mateix marc, Mas ha destacat que "la part més important de la millora dels ingressos" de la Generalitat de Catalunya ha de venir "pel camí del Pacte Fiscal".

El Govern defensa que l'impost sobre grans fortunes sigui a nivell de l'Estat

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha subratllat aquest dimecres que l'impost de les grans fortunes que proposa el Govern és a nivell de l'Estat, perquè així s'evitarien les diferències entre les comunitats autònomes, com va succeir amb l'impost de successions.. "Ha d'estar molt clar que un impost sobre les grans fortunes ha de ser d'un àmbit superior al català", ha remarcat.

En declaracions als periodistes, ha aclarit que la finalitat d'aquest tribut seria "exemplaritzant", però en cap cas recaptatòria. "El propòsit és visualitzar la contribució de tots a l'esforç comú", ha argumentat Mas-Colell, que ha evitat posar una xifra per fixar el que serien les grans fortunes.

Després que CiU proposés un impost sobre les grans fortunes de cara a les eleccions generals i que el president de la Generalitat, Artur Mas, es fes seva aquesta proposta durant el Debat de Política General, Mas-Colell ha deixat clar que aquest tribut hauria de ser a nivell europeu o, en tot cas, espanyol.

D'aquesta forma s'evitarien "distorsions entre les diferents comunitats", i es provocaria un efecte "exemplaritzant". I és que segons el conseller, l'objectiu no és "recaptatori", sinó "visualitzar la contribució de tots a l'esforç comú". "Aquest és el camí que a nosaltres ens agradaria impulsar. Això comptarà amb tot el nostre recolzament", ha dit Mas-Colell, que ha evitat donar una xifra per fixar que seria una gran fortuna.

"Substituir" l'impost del patrimoni

El candidat de CiU a les eleccions estatals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dimecres que, si tira endavant la proposta, la federació "té la intenció" que l'impost sobre grans fortunes "substitueixi" l'impost del patrimoni. El líder d'Unió ha assegurat que l'anunci del president Artur Mas és "la voluntat de donar suport a un impost sobre les grans fortunes" i que "la filosofia" que hi ha al darrere és la de "substituir l'impost que acaba de recuperar el govern socialista". A més, la proposta de Mas no s'ha de limitar "només" als catalans. "Des de Catalunya no es pot ni es vol, perquè tornaríem a fer diferències i a castigar més el contribuent català que els altres".

Duran i Lleida ha assegurat que d'aquesta manera s'evita gravar a les classes mitjanes, un gravamen que sí que imposa el de patrimoni. "L'impost de patrimoni grava classes mitjanes i les grans poden escapar-se'n". Duran, que no ha volgut fixar una quantitat de tall per aplicar l'impost, ha explicat que, per exemple, "hi pot haver 50 milions de patrimoni i que només es declarin 12.000 euros d'ingressos per renda". "Aquí alguna cosa s'escapa, algú està fent algun artifici fiscal".

"Hi ha rics que no paguen ni per patrimoni ni per renda, aquí és on hem de furgar". En aquest sentit és cap a on es plantejarà la proposta de la CiU de cara les eleccions generals. El candidat de la federació a les eleccions estatals ha assegurat que en qualsevol cas, serà "eficaç" i gravarà "temporalment" les grans fortunes.

Duran i Lleida no ha precisat fins quan s'aplicaria però sí que ha dit que es desenvolupa en paral·lel "a la crisi econòmica". "Són moments de sacrifici" i per tant "també han de fer una contribució aquells que més tenen".

Duran i Lleida ha assegurat que la proposta està molt avançada però que s'està acabant de detallar amb experts.