L'Insitut Català de la Salut (ICS) ha dit als metges que si no accepten rebaixar a la meitat la paga de Nadal i ajornar el cobrament de guàrdies i alguns complements, 1.500 interins podrien anar al carrer. Aquestes mesures, juntament amb la de reduir la jornada laboral un 25% a 6.000 treballadors, han estat les que ha presentat l'Institut Català de la Salut (ICS) per tal d'estalviar 46 milions d´euros del capítol de personal. Els sindicats, però, han rebutjat les propostes que s'han presentat durant la tarda d'aquest dilluns en la tercera taula de negociacions.

Tanmateix els sindicats han reclamat "garanties" perquè si acceptessin la rebaixa de la paga se'ls asseguri que no hi haurà acomiadaments. Per la seva banda, l'ICS ha dit que té "voluntat de seguir negociant".

Les dues parts s'han reunit aquest dilluns a la tarda durant més de dues hores, després que el passat dijous la reunió s'hagués de suspendre per l'ocupació de la seu de l'ICS per part de metges i infermeres.

Durant aquesta tercera trobada, la direcció ha mantingut que s'han d'estalviar 46 milions d´euros del capítol del personal, dels quals uns 26 milions sortirien d'aplicar una de les tres alternatives i els altres 20 milions d´euros que falten de l'ajornament de cobrar guàrdies i alguns complements com el de carrera professional i atenció continuada.

La primera de les propostes es reduir la paga de Nadal en quanties que van dels 400 als 1.200 euros segons la categoria professional, així com ajornar el pagament de guàrdies, que es rebrien a 60 dies, i certs complements. La segona opció és que 6.000 interins rebaixin un 25% la seva jornada laboral i la tercera que 1.500 vagin al carrer temporalment.

Segons la secretària general de Satse Catalunya, Montse Peña, l'únic canvi de la primera opció (la que ja coneixien) és que se'ls avançaria al gener el cobrament del complement per productivitat, tot i que ha assegurat que més tard se'l tornarien a rebaixar, per la qual cosa ha valorat que només és "un canvi de cromos".

Demanen garanties

La delegada de Metges de Catalunya a l'Hospital de Bellvitge, Teresa Fuentelsaz, ha assegurat que és "impossible" que acceptin cap d'aquestes propostes i ha afegit que només es podria arribar a un acord "si es garantissin els llocs de treball a gener del 2012". "Com hem de donar un préstec a la Generalitat si ningú ens garanteix que els llocs es mantindran?", s'ha preguntat.

En la mateixa línia, la secretaria general de Satse Catalunya ha criticat que "no hi ha res per escrit" i que, per tant, fins que no hi hagi alguna garantia no acceptaran cap proposta.

Des d'UGT, Jordi Figuera també s'ha expressat en aquest sentit assegurant: "No tenim una garantia que només amb aquesta partida de 22 milions s'hagi acabat, no ho sabem perquè no sabem els pressupostos de la Generalitat". A més, ha considerat que arribar a un acord amb el Govern tampoc suposarà res perquè "els pressupostos van per sobre" i es podria incomplir.

L'ICS vol continuar negociant

En un comunicat, l'ICS ha assegurat que "té voluntat de continuar negociant per tal de poder consensuar amb els representants sindical l'aplicació d'un paquet de mesures addicionals per assolir aquest 2011 una reducció del 10% de la despesa i complir d'aquesta manera el pressupost".

Segons l'institut, els sindicats "han sol•licitat un temps de reflexió per valorar la proposta", mentre que els representants dels treballadors han assegurat que no estan disposats a acceptar-la.

A partir d'ara, Metges de Catalunya, CCOO, UGT, Satse i CATAC-CTS han explicat que parlaran entre ells i faran "un front comú" en contra de les alternatives donades fins aquest dilluns. De moment no hi ha data per a una nova reunió, tot i que algunes fonts sindicals han assegurat que podria ser la propera setmana.