El president de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, ha presentat la dimissió aquest dijous davant del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, esquitxat per les presumptes irregularitats que va poder cometre en els seus càrrecs en empreses sanitàries públiques i privades, i que se'n va fer ressò Diari de Girona mesos enrere.

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha informat en un breu comunicat que Prat ha demanat "ser rellevat de les seves funcions com a president del Consell d'adiministració de l'ICS". Aquesta petició l'ha realitzat "per poder dedicar tots els esforços a atendre els assumptes que l'afecten aliens a l'ICS", precisa la nota, que afegeix que el conseller l'ha acceptat.

El comunicat de Salut assenyala que el Consell Executiu procedirà "pròximament" al nomenament del seu substitut, en un moment en què l'ICS està embarcat en una operació de fragmentació en 22 filials que s'iniciarà a Lleida i Girona, i que està previst que es prolongui durant cinc anys.

L'ICS és l'empresa pública de Catalunya, amb 41.000 treballadors, que gestiona vuit grans hospitals públics i compta amb un pressupost que el 2012 puja a 2.727.000 d'euros.

Prat va presentar el gener d'aquest any la seva dimissió com a conseller delegat del Grup Sanitari USP Hospitals i com a director general grup Innova, el grup d'empreses d'empreses municipals públiques de l'Ajuntament de Reus (Tarragona). El grup Innova va ser creat per l'Ajuntament de Reus el 2002 i està format per 22 empreses i entitats, entre les quals destaca una forta presència del sector sanitari.

Boi Ruiz defensa Prat

El conseller Boi Ruiz ha sortit al pas en diverses ocasions per negar les acusacions contra Prat, la primera d'elles el mateix dia que aquest va dimitir d'Innova, quan va afirmar que el ja expresident de l'ICS no incorria en cap tipus d'incompatibilitat.

Un mes més tard, Ruiz va reconèixer un error d'"estètica" en l'acumulació de càrrecs, però va assenyalar llavors que el problema havia estat no explicar bé aquesta circumstància, en una intervenció al Parlament en la qual va afegir que la manca estètica només podia ser entesa per algú que no conegués com funciona el sector sanitari o al mateix Prat.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, també ha sortit en defensa de Prat en altres ocasions, i ha assegurat que en el seu nomenament com a president de l'ICS es va complir "escrupolosament" la llei.

El cas del grup d'empreses Innova ha estat elevat per la CUP fins l'Oficina Antifrau de la Unió Europea (Olaf), per aclarir el destí d'almenys 600.000 euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) invertits en aquesta localitat.

També al gener, l'Oficina Antifrau de Catalunya va obrir una investigació sobre la duplicitat de càrrecs en la sanitat catalana i sobre el règim d'incompatibilitats en l'exercici de responsabilitats públiques exercides per Prat i per l'expresident del Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC) Ramon Bagó .

Recentment, ha transcendit la voluntat del Parlament de crear una comissió per investigar la sanitat catalana, una iniciativa del PSC que compta amb el suport del PP, ICV-EUiA, ERC, C'S i SI i que previsiblement sol · licitarà la compareixença de Prat.