Un informe de l´Agència Tributària situa el secretari general de CDC, Oriol Pujol, com a "col·laborador necessari" de la trama empresarial que a Catalunya suposadament va intentar arreglar els concursos de concessions per passar la ITV.

Segons avançava El País, l´informe situa també com a col·laborador necessari a qui va ser director general de Consum i Seguretat Industrial de la Generalitat entre el 1994 i el 2004, Josep Tous, que el març passat va dimitir com a número dos de la Diputació de Barcelona després de ser detingut per la seva implicació en aquesta trama.

La suposada trama empresarial corrupta esquitxa, a més, el conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, el director financer, Josep Maria Serra, i l´expresident de Sony a Espanya, Pedro Navarrete, han explicat fonts judicials.

Oriol Pujol seria, sempre segons el citat informe d´Hisenda, "l´home encarregat d´aportar la influència política i de procurar realitzar els moviments oportuns, en concret en la subdirecció de seguretat industrial".

El polític convergent, que no ha estat citat a declarar ni tampoc està imputat en aquest cas, que investiga el Jutjat d´Instrucció número 9 de Barcelona, hauria participat en un dinar en un restaurant barceloní amb dos dels implicats en la trama, els empresaris Sergi P. i Sergi A.

Tots dos imputats feien referències en les seves comunicacions telefòniques als seus contactes amb Oriol Pujol, a qui es referien amb el nom de "Zumosol" o amb el de les seves sigles O.P.

Aquell mateix informe assenyala que Pujol era "l´home encarregat d´aportar la influència política i de procurar realitzar els moviments oportuns, en concret en la subdirecció de seguretat industrial", per beneficiar els projectes dels empresaris.

També es destaca que Pujol està "en tot moment informat de l´estat de les negociacions" i considera que "es desprèn de les converses que Josep Tous és la mà executora de Pujol".

La investigació situa l´exalt càrrec de la Diputació com a presumpte enllaç entre els empresaris imputats i el sotsdirector general de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles, també detingut al març per la seva presumpta implicació en aquest cas.

Les factures

L´Agència Tributària ha descobert durant la investigació d´aquesta trama la circulació de suposades factures falses en les activitats d´alguns dels implicats.

Entre d´altres, hi hauria algunes factures emeses per una empresa d´Anna Vidal Maragall, la dona d´Oriol Pujol, a través de la seva empresa Avima Projectes, per suposats treballs per a l´imputat Sergi A., que realitza sovint "factures falses o irregulars per obtenir beneficis fiscals", segons l´informe d´Hisenda.

La jutge Silvia López Mejía va obrir diligències sobre aquesta suposada trama corrupta l´estiu passat, arran d´unes converses intervingudes en el "cas Campió", en què s´investiga per suborn l´exministre José Blanco que apuntaven a un possible tràfic d´influències en la concessió dels serveis de la ITV a Catalunya.

La trama hauria intentat influir perquè la Generalitat emetés informes favorables per anul·lar un concurs de concessió de diverses llicències per a tallers d´ITV convocat pel tripartit i recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb la finalitat que es convoqués un nou procés fet a mida de les companyies vinculades als empresaris imputats.

Les reaccions

Després de fer-se pública aquesta informació, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, va admetre el seu "disgust" amb els empresaris implicats presumptament en una trama de concessions d´ITV.

"Lamento que algun dels que jo conec pugui referir-se a mi en els termes en què ho fa. Em genera un punt de disgust", va afirmar, en declaracions a l´emissora RAC1.

Oriol Pujol va al·legar que el seu "marge de maniobra" per evitar que d´altres l´esmentin en les seves converses privades "és molt petit" i, encara que va admetre que coneix "algú d´aquesta gent" que apareix a l´informe, va assegurar desconèixer el seu contingut.

"No conec l´abast del sumari que casualment es va obrir dimecres mateix", va ironitzar, en referència al fet que precisament aquest dia el Parlament va aprovar la proposta de pacte fiscal que promou el Govern de CiU.

Per la seva banda, el conseller d´Interior i exsecretari d´organització de CDC, Felip Puig, va defensar l´"honorabilitat" d´Oriol Pujol i d´altres persones investigades en la trama de la ITV, i es va mostrar convençut que s´havia tractat d´un intent de "desbloquejar" una situació administrativa sense "cap mala intenció".

Més crítics van ser els partits de l´oposició. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va exigir a Pujol, una explicació pública sobre la seva vinculació amb el cas de les ITV per aclarir "qualsevol dubte" i salvaguardar així l´"honorabilitat" del seu comportament i la del seu partit.

En declaracions als periodistes, Collboni va considerar que Pujol tindrà avui una oportunitat per aclarir els dubtes que poden afectar la seva honorabilitat i la del partit.

Preguntat sobre si, en cas contrari, el grup parlamentari del PSC podria sol·licitar la compareixença d´Oriol Pujol a la cambra catalana, el també diputat socialista va contestar: "No descartem res".