El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va criticar ahir des del Congrés dels Diputats els nacionalismes, i els va comparar amb "el nazisme i el marxisme". Segons el ministre són tres ideologies que posen "l'individu al servei d'una idea abstracta", ja sigui "la classe al marxisme, la raça al nazisme i el nacionalisme al servei de la nació absoluta". Els va contraposar a aquelles ideologies que posen l'individu com a "destinatari final" de la política, com fa, va dir, el seu partit. Margallo també va afirmar que ell "no és nacionalista" però "sí un patriota" perquè "estima Espanya".

El ministre d'Exteriors va fer aquestes manifestacions en resposta a les intervencions del diputat de CiU Jordi Xuclà, que va afirmar que cal que el debat de les pròximes setmanes sigui "respectuós" i va recordar que els consensos de la transició "han quedat enterrats". Durant el debat per a la ratificació de l'entrada de Croàcia a la Unió Europea, Xuclà li va recordar que "hi ha un nacionalisme cívic i democràtic", i "per nacionalisme que sona malament, excloent, el d'un ministre del govern d'Espanya que diu que vol espanyolitzar els alumnes catalans", va dir en referència a les manifestacions de José Ignacio Wert.

Margallo va respondre a aquesta intervenció assegurant que el seu govern i el PP "segueixen" tenint la "mà estesa" per "trobar tots els acords que permetin reformar el que calgui reformar dins del pacte de la Constitució".

Margallo també va afirmar al Congrés que l'Estat espanyol no acceptarà l'adhesió de Kosovo a la UE fins que Sèrbia no l'accepti. "Abans no hi haurà acceptació de Kosovo perquè aquest govern no està disposat a reconèixer una declaració unilateral d'independència contrària al dret intern".

Hores després de fer aquestes declaracions al Congrés, Margallo va voler corregir el seu discurs afirmant que no volia comparar nazisme i marxisme amb nacionalisme, sinó amb "feixisme". Segons el ministre d'Exteriors, les seves manifestacions no tenien "res a veure" amb el tema català.

Els mercats

En el seu discurs al Congrés, Margallo també va alertar que la deriva nacionalista de Catalunya està debilitant la posició d'Espanya als mercats i perjudica la recerca de finançament, després de la rebaixa de la qualificació del deute per part d'Standard & Poor's. En resposta al diputat d'ERC Joan Tardà, que va comparar la situació de Catalunya amb la de Croàcia, el titular d'Exteriors va mostrar la seva preocupació perquè els "moviments" sobiranistes estan donant una mala imatge d'Espanya als mercats i obstaculitzen la recerca de finançament per a comunitats autònomes en dificultats, com la mateixa Catalunya. García-Margallo ha aprofitat també per alertar les autoritats catalanes que una hipotètica independència de Catalunya els deixaria fora de la Unió Europea. "Diguin el que diguin, fora d'Europa no hi ha salvació", va advertir el ministre, que va afegir que sortir de la UE és "extraordinàriament fàcil" però entrar-hi és "extraordinàriament difícil", com ho demostra el procés d'adhesió de Croàcia.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va ratificar les paraules de Margallo demanant que es tingui "present" que l'estabilitat política "també cotitza a borsa" i que quan hi ha determinades "declaracions" o "decisions" que generen inestabilitat es fa "molt més difícil" accedir al finançament.

Les disculpes de Reding

La comissària europea Viviane Reding ha demanat disculpes al Govern de Mariano Rajoy per les seves declaracions a un diari espanyol sobre la legalitat d'una hipotètica independència de Catalunya. Així ho va revelar el ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, José Manuel García-Margallo, que va explicar que Reding havia reconegut que les seves declaracions van ser "extraordinàriament desafortunades".