"Catalunya no necessita cap messies ni Moisès, sinó un gestor que la tregui de la crisi". Així de contundent es va mostrar ahir la candidata del Partit Popular a la Generalitat de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, en la seva conferència a Tribuna de Girona, que organitza conjuntament Ràdio Girona, La Caixa i Diari de Girona. La cap de llista popular va criticar el Govern de Mas per la "pèssima gestió de la crisi" i va alertar de les "cinc crisis" que patiria Catalunya si esdevingués un estat independent. Aquestes crisis serien la sortida de l'euro; un problema de finançament; la Seguretat Social, que no podria pagar pensions ni atur; una crisi comercial; i la darrera relacionada amb el deute públic.

En la seva intervenció, la candidata del PPC va destacar que el Govern de CiU ha agreujat la crisi heretada i, a més, n'ha afegit una "de social i institucional". En aquest sentit, Camacho va destacar que el primer que passaria si Catalunya fos independent és que quedaria fora de la Unió Europea (UE) i perdria la ciutadania europea. Respecte a la Seguretat Social, va assegurar que les dades actuals: amb 2,9 milions de treballadors, 1,6 milions de pensionistes i 600.000 aturats registrats "no sortirien els números", perquè les cotitzacions "no arribarien per cobrir" les prestacions d'atur ni les pensions.

També va advertir que la separació d'Espanya generaria una "crisi de finançament", ja que, si Catalunya no és capaç de finançar-se estant a Espanya, "imaginint-se fora d'Espanya", va afegir. A més, va alertar de la "crisi de deute públic" que es generaria, perquè Catalunya és la comunitat més endeutada amb gairebé 44.000 milions d'euros -va afirmar-, i va afegir una darrera crisi de caràcter comercial. En aquest punt, va recordar que les pimes generen més de la meitat de la seva facturació a Espanya i això s'acabaria.

Finalment, va manifestar que les institucions europees desconfien de Mas: "La UE creu que la credibilitat de Mas és pràcticament nul·la". La candidata va manifestar que els europeus pensen que, un estat català que hi formés part, culparia la UE dels problemes de finançament, com ara fa amb l'Estat espanyol i Mas diria que "Europa ens roba". Davant de tota aquesta situació, en què va anar acusant Mas de voler ser el "messies" de Catalunya i d'haver-se allunyat del centre i haver-se "radicalitzat", va alertar que "en comptes de portar-nos a la terra promesa ens portarà al desert".

Abans de desgranar totes les conseqüències negatives d'un estat propi, la candidata del PPC va carregar contra la gestió de CiU de la crisi econòmica. Camacho considera que l'executiu "ha fracassat" i ha decidit "envolicar-se en l'estelada" per aconseguir majoria absoluta. La presidenta del PP català va destacar que les enquestes a Mas li donaven 56 diputats i la seva gestió no el permetia millorar-les, de manera que va decidir agafar l'estelada, "buscar un enemic extern" i intentar tapar "la péssima gestió". "La situació és difícil però no es pot abdicar a l'any i 8 mesos d'estar governant", va criticar Camacho, que tot seguit va posar l'exemple de l'executiu de l'Estat amb el PP al capdavant com a bona manera de governar.

També va acusar el president de la Generalitat d'anar a Madrid sense voluntat de negociar, sinó d'"imposar" el pacte fiscal. I tot seguit va recordar la proposta que fan des del PP per a millorar el finançament de Catalunya. Camacho va defensar un nou model "singular" que "limiti" la solidaritat amb la resta de l'Estat, de manera que no s'hagin de pujar més els impostos aquí que a la resta. I on hi hagi més impostos recaptats directament des de Catalunya. "Seria un model que reformaria l'actual de manera dràstica", va defensar.

A més va negar que hi hagi dèficit fiscal, com a mínim en el darrer any. En aquest sentit, va quantificar en 12.000 milions d'euros l'aportació que el Govern "ha tornat a Catalunya" aquest any, una partida en la qual ha inclòs els 5.370 milions que la Generalitat ha demanat prestats al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

Per altra banda, també va proposar reduir el nombre de diputats, eliminar els consells comarcals, reduir un 20% el cost de les ?empreses del sector públic i un 30% el pressupost de TV3 i fer una llei pels emprenedors, entre altres mesures.