El secretari de comunicació d'ERC, Oriol Amorós, va afirmar ahir que el seu partit acceptarà que la Generalitat aprovi un pressupost de "resistència", a causa de l'escàs marge de maniobra de què disposa el Govern, però sempre que hi hagi un compromís de convocar la consulta sobiranista el 2014.

Segons que va indicar Amorós en la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'ERC, el seu partit és optimista sobre el desenvolupament de les negociacions amb CiU per assegurar l'estabilitat parlamentària del nou executiu presidit per Artur Mas, si bé el contingut del "contracte programa" encara està sent negociat. Amorós va assegurar que, amb les dues comissions bilaterals CiU-ERC que negocien el contingut de l'acord, se n'ha afegit una tercera dedicada exclusivament al "contacte estable orgànic entre partits".

Va afegir que, si bé la voluntat d'Esquerra és que l'acord es pugui tancar com més aviat millor, "si cal esgotar fins a l'últim dia de negociació", ho faran. Respecte a les converses, Oriol Amorós va declarar: "ERC és molt conscient de les dificultats econòmiques que pateix Catalunya, amb unes finances molt limitades i una Generalitat asfixiada, no només per la crisi, sinó sobretot pels deutes impagats de l'Estat, que són enormes, i també per una espoliació fiscal insuportable". "ERC està disposada a assumir les responsabilitats que facin falta, i dins de l'estret marge de maniobra que té la Generalitat, donarem suport a uns pressupostos de resistència amb unes polítiques econòmiques el més justes possibles, però sense que hi hagi ni una gota de retallada ideològica per dogmatisme liberal", va afegir.

ERC entén per "retallades ideològiques", va precisar Amorós, les que comporten "restriccions en els serveis públics pensant més a ?beneficiar determinades empreses privades que a garantir l'estat del benestar", el que inclou "privatitzacions de serveis públics" o "la ?supressió de l'impost de successions per a les rendes més elevades".

Privatització d'empreses

Sobre les privatitzacions d'empreses públiques com Tabasa i Túnel del Cadí, Amorós va confirmar el malestar que ha causat a ERC que el govern en funcions la decidís sense consultar-los quan ja estava en marxa la negociació amb ERC. Va corroborar, en aquest sentit, les declaracions que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va realitzar diumenge en les quals advertia que decisions com aquesta han de ser consultades amb aquells que han d'assumir l'estabilitat parlamentària a partir d'ara. Amorós va subratllar també: "ERC vol ser coresponsable de la conducció de la nau, però exigim a canvi que la sortida del laberint estigui ben clara, i aquesta sortida no és una altra que tenir una convocatòria de referèndum d'autodeterminació i un full de ruta preparatori". Sobre la data del referèndum o consulta, va apuntar que ERC no busca fixar un dia determinat "com si fos un caprici", encara que el seu partit no es planteja "cap altra hipòtesi que vagi més enllà de 2014".

Per la seva banda, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, va reconèixer que existeix una "discrepància" amb ERC en relació amb si s'ha de fixar o no una data per a la consulta. En declaracions a Ràdio Barcelona, Pujol va defensar no "encotillar-se" amb una data i fixar només les fases prèvies, és a dir, el termini per negociar amb el govern espanyol, l'aprovació de la llei de consultes catalana i la recerca de l'empara internacional. Mentre avancen les negociacions entre CiU i ERC, la líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va exigir al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que en la composició del futur Executiu redueixi en un 30% el nombre de consellers, alts càrrecs i assessors. A més, va anticipar que reclamaran a Mas que no delegui l'Acció Exterior en un conseller.