L´obertura completa de l´Eix es retarda fins aquest divendres

A partir de 2/4 de 10 h d'aquest dijous al matí, els operaris han anat retirant els cons d'alguns trams

 17:48  
En total s´han desdoblat 143 quilòmetres entre Cervera i Caldes de Malavella.
En total s´han desdoblat 143 quilòmetres entre Cervera i Caldes de Malavella. ACN

ACN Els vehicles que circulen aquest dijous per l'Eix Transversal ja s'han trobat alguns trams del desdoblament oberts. Es tracta, principalment, dels dos caps de la nova autovia, a Cervera i Caldes de Malavella. Els operaris han començat a retirar a partir d'aquest matí els cons de diferents trams de la via i també a treure la senyalització d'obres i fer els últims arranjaments. Tanmateix, l'obertura total dels 143 quilòmetres de l'Eix no es produirà fins aquest divendres, dia de la inauguració oficial del desdoblament, a primera hora de la tarda. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, seran els encarregats d'inaugurar l'ampliació de l'Eix.

Un mínim de dos carrils per sentit

A partir de divendres, quan s'hagi obert completament la carretera, l'autovia funcionarà amb un mínim de dos carrils per sentit, amb trams de tres carrils per sentit en les zones de més volum de trànsit, com al pas per Manresa o a la intersecció amb la C-17. En els trams de més pendent, com el coll de Ravell, s'habilitaran tres carrils de pujada i dos de baixada.

Entre 8.000 i 17.000 vehicles utilitzen cada dia l'Eix

El projecte ha aprofitat la calçada de l'antiga C-25 i ha desdoblat la via per construir una autovia de dos carrils, que s'estendrà per 153 quilòmetres entre la plana de Lleida, la Catalunya Central i Girona. Entre 8.000 i 17.000 vehicles de mitjana utilitzen aquesta infraestructura diàriament, amb un percentatge d'entre el 20% i el 30% de vehicles pesants, segons el tram.

El desdoblament de l'Eix Transversal ha comptat amb un pressupost de 733,8 milions d'euros i s'han executat a través d'una concessió pública a Cedinsa, que també gestionarà i farà el manteniment de la infraestructura fins l'any 2040.

La Generalitat retornarà aquestes inversions a la concessionària a través del mètode del peatge a l'ombra, amb una xifra que s'estima en menys de 70 milions d'euros a l'any de mitjana i que es calcula segons el número de vehicles que utilitzen la infraestructura.

Enllaços recomanats: Premis cinema