El PSC vol crear una comissió que estudiï les possibilitats que el Parlament de Catalunya pugui instar a les corts espanyoles a modificar la Constitució, i ho inclourà a la proposta que concretarà aquest dilluns la comissió executiva del partit. Pere Navarro, primer secretari del PSC, ho ha confirmat en una entrevista a TV3, on ha defensat que aquesta reforma ha de ser el primer pas per construir l'Estat federal que demana el PSC. Navarro també ha recordat la necessitat dels catalans de poder exercir el dret de decidir la vinculació de Catalunya i Espanya mitjançant una consulta ''legal i acordada'' i ha tornat a lamentar la falta de consens de la declaració de sobirania que han pactat CiU i ERC.

El PSC defensa que per tirar endavant la reforma de la Constitució, es creï una comissió d'estudi per avaluar les possibilitats que sigui el Parlament de Catalunya qui ''insti les Corts Espanyoles del canvi de la Constitució''. Pere Navarro defensa que aquest punt ja formava part del programa electoral del partit i està convençut que actualment hi ha més vots a favor d'aquesta modificació de la Carta Magna, que no pas fa quatre mesos, perquè assegura que el PSOE ha entès la necessitat de fer-ho.

Pere Navarro ha confirmat així a una entrevista a TV3, el que ha avançat aquest dilluns El Periódico, al voltant del document que aprovarà la comissió executiva del PSC i que presentarà com a proposta alternativa a la declaració de sobirania que van acordar CiU i ERC.

Navarro ha assegurat que la reforma de la Constitució és un dels punts bàsics de la proposta socialista per avançar cap a l'estat federal que defensa el PSC com a millora de la relació entre Catalunya i Espanya, i que permetria més autogovern a Catalunya que assegurés un tracte fiscal just i el reconeixement de la identitat catalana dins el marc de l'estat espanyol i la Unió Europea. Per Navarro cal avançar cap a una consulta ''legal i acordada'' per tal que els catalans puguin exercir el dret a decidir i critica que la declaració pactada per CiU i ERC demani directament la creació d'un estat propi.

Navarro ha reiterat que li sembla que els dos partits s'han equivocat amb el procediment perquè hagués calgut arribar primer a ''un consens'' que no impliqués adhesions posteriors. En aquest sentit, ha recordat que ''no ens hi sumarem perquè no hi hem participat'' i per això, demana un canvi de declaració per poder-s'hi adherir.