El president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, van coincidir a culpar el govern espanyol que la Generalitat no compleixi amb l'ajuntament de Barcelona i li pagui els 235 milions d'euros que li deu. Mas i Trias van mantenir ahir la primera trobada institucional de la nova legislatura, en què compromisos d'inversió en equipaments socials i el deute que la Generalitat té amb l'Ajuntament barceloní van ser els temes centrals, com ho van ser en l'anterior reunió, el 25 de juliol del 2011, després de la presa de possessió de l'alcalde.

Les crítiques

En la roda de premsa després de la trobada, el president de la Generalitat va assegurar que si el govern espanyol "segueix imposant objectius de dèficit que no pot complir" la Generalitat, aquesta no podrà complir els seus compromisos amb l'ajuntament de Barcelona. Mas va criticar que mentre Europa li concedeix al govern espanyol més temps per complir amb els objectius de dèficit, aquest no faci el mateix amb Catalunya, que està en una situació més delicada que altres autonomies.

De la seva banda, l'alcalde de Barcelona va explicar que serà al costat del president i del govern de la Generalitat per a "tot el que necessiti" i va assenyalar que havia acudit a la trobada per reiterar-li a Mas que com a alcalde de Barcelona posi la fortalesa de la ciutat al servei de la Generalitat i de Catalunya. Entre aquestes necessitats, Trias va assenyalar fer que el dèficit de la institució "sigui més flexible", "exigir un nou sistema de finançament per a Catalunya" i "impulsar el nostre dret a decidir". Trias i Mas van anunciar la decisió de reactivar la comissió mixta Generalitat-Ajuntament de Barcelona, creada el 2011 per revisar que acords entre les dues institucions es poden "complir en el moment actual", en paraules de l'alcalde, i establir prioritats.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Gabriel Colomé va criticar "que el veritable alcalde de Barcelona és Artur Mas i que Trias només és un banquer". D'aquesta manera va valorar la trobada de Mas i Trias on "teòricament", lamenten els socialistes, s'havia de parlar de com "posar fre al deute que ha contret la Generalitat amb la ciutat i que ja és de més de 235 milions d'euros". A parer de Colomé, la trobada "va ser una sessió de bany i massatge", on Trias va dir que "continuarà avançant diners sempre que el Govern els necessiti".