El Congrés Europeu d'Oficina de Farmàcia i el Saló de Medicaments i Parafarmàcia (Infarma) va obrir les seves portes ahir a la Fira de Barcelona amb una crida als farmacèutics a adaptar-se a la nova realitat de l'assistència als pacients, però també exigint el pagament puntual de tots els deutes que les administracions públiques tenen amb el sector ja que consideren la situació actual "insostenible". Així, durant la inauguració oficial, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, va retreure al conseller de Salut, Boi Ruiz, la seva absència, i va reclamar a la Generalitat que no demori més els pagaments.

Dalmases va considerar que la situació del sector és "desesperada", perquè ja se li deuen més de tres mesos de facturació, i algunes oficines de farmàcia ja no poden aguantar més. A principis de la setmana passada els farmacèutics rebien la noticia que, per tercera vegada, la Generalitat no podia complir el termini de pagament i no cobrarien la factura del febrer, corresponent als medicaments dispensats durant el novembre. Aquesta factura és d'aproximadament uns 100 milions d'euros, i, sumats amb la resta, fan que el deute de la Generalitat amb les farmàcies arribi als 302,7 milions. En un discurs força contundent, Dalmases va instar a un canvi de paradigma: de la "venda de caixetes de colors" a oferir assistència sanitària coordinadament amb el sector públic. "Hem de ser poc conservadors, no tinguem por, fem propostes, però ràpid", va etzibar.

Acte seguit, Dalmases es va queixar del tracte de la Generalitat, pels seus impagaments, i va considerar "imprescindible" la presència de Boi Ruiz a l'acte. Segons ell, és "molt dur" el fet de no cobrar en tres mesos i avançar el pagament dels medicaments, cosa que suposa "traspassar una línia" que ja no permet als farmacèutics mostrar-se comprensius. "No és suficient comprendre, hem de lluitar", va instar, però sempre seguint la llei i sense deixar d'atendre els pacients.

Per Dalmases, és una gran injustícia que algunes farmàcies hagin de tancar pels impagaments de Salut. Dalmases va donar pas a la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Roser Vallès, agraint-li la seva presència i dient-li que estava "entre amics". Tot i així, el discurs de Vallès va ser seguit pels assistents entre algunes mostres de disconformitat. Vallès es va mostrar comprensiva amb els motius de la protesta i el "malestar" dels farmacèutics, i va assegurar que per a la Generalitat també era "difícil d'admetre" la situació, perquè considerava els professionals del sector "seriosos" i complidors. "Som conscients de la col·laboració i la mà estesa", va assegurar Vallès que va qualificar de "dolorosa" la situació actual.