El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat l'educació preescolar de 0 a 3 anys com una competència de l'Estat en rebutjar l'argument ofert per la Generalitat de Catalunya que assegurava que aquest ensenyament és de caràcter assistencial i, per tant, no forma part del sistema educatiu. L'alt tribunal ha declarat extingit el conflicte de competències interposat pel Govern de la Generalitat de Catalunya contra el Reial Decret 828/2003, pel qual s'estableixen els aspectes educatius bàsics de l'educació preescolar.

El Constitucional considera que l'educació preescolar no és de caràcter assistencial, sinó que forma "indubtablement" part del sistema educatiu, i per tant, s'insereix en la competència estatal d'ordenació d'aquest sistema, i respon als principis pedagògics que formula la Llei Orgànica de qualitat de l'educació.

Per part seva, la consellera d'Educació, Irene Rigau, va assegurar que la sentència del Constitucional que avala la competència de l'Estat "no canvia res". "En els últims anys hi ha hagut la LOE, l'Estatut de Catalunya de 2006 o la Llei d'Educació, on ha quedat definit allò relatiu a l'Educació i on l'Estat ha dit que els aspectes bàsics són seus amb la finalitat d'envair terreny", va afegir Rigau.