La Policia Nacional espanyola va detenir ahir a Granollers un home acusat de ser el responsable del major ciberatac de la història, que el mes de març passat va col·lapsar Internet a tot el món. El detingut és l'activista holandès Sven Olaf Kamphuis, de 35 anys.

La portaveu de la Policia Nacional espanyola, María Buyo,va explicar que les investigacions es van iniciar a Holanda després que al març es detectessin una sèrie d'atacs informàtics contra una companyia anti-spam, que també va afectar els Estats Units i el Regne Unit.

Considerat el major ciberatac del món, l'acció de Kamphuis va col·lapsar Internet pels intents d'aconseguir el control dels servidors afectats. L'atac DDOS va provocar una sobrecàrrega dels recursos del sistema informàtic fins que la xarxa arreu del món es va alentir pels accessos massius.

Buyo va indicar que els atacs informàtics i els intents de l'empresa per recuperar el control dels seus servidors van provocar un alentiment del trànsit a Internet a tot el món.

La investigació policial va permetre atribuir la responsabilitat dels atacs al grup "stophaus", l'organitzador del qual, Sven Olaf Kamphuis, nascut a Alkmaar, residia a Catalunya, en un domicili de Granollers.

Anteriorment, no obstant això, es va constatar que es desplaçava per diferents punts de la geografia de l'Estat espanyol en una furgoneta que utilitzava com a oficina informàtica mòbil, dotada de diferents antenes per escanejar freqüències.

A casa seva, "un búnquer informàtic", segons la Policia, tenia nombrosos equips informàtics i hi havia establert el seu centre de comunicacions, des del qual va arribar a entrevistar-se amb diferents mitjans de comunicació internacionals arran d'aquests atacs informàtics.

El passat 25 d'abril es va produir l'arrest de Kamphuis, a petició de les autoritats judicials dels Països Baixos, en compliment d'una Ordre de Detenció Europea, a més de l'entrada i escorcoll al domicili de l'investigat.

Durant la seva detenció, l'arrestat deia ser diplomàtic i "ministre de telecomunicacions i afers estrangers de la república del Cyberbunker".

Col·laboració internacional

En l'escorcoll del seu habitatge de la ciutat de Granollers, en el qual hi van participar diversos agents d ela policia holandesa, van ser intervinguts dos ordinadors portàtils i documentació diversa relativa a l'activitat delictiva que li imputa la Policia.

L'operació, portada a terme per la Brigada d'Investigació Tecnològica pertanyent a la Comissaria General de Policia Judicial, en col·laboració amb la Prefectura Superior de Policia Nacional espanyola de Catalunya, va comptar amb el suport de les brigades de delinqüència tecnològica de diferents països com Holanda, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units. La Policia Nacional espanyola va subratllar que "la perfecta coordinació internacional entre els països afectats va ser clau per a la bona resolució de la investigació".