El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha acordat iniciar un Expedient de Regulació d'Ocupació (EFE) que afectarà un màxim de 312 treballadors de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, i proposar una rebaixa salarial per a la plantilla del 7,5%. Actualment, la televisió pública catalana té una plantilla d'uns 2.100 treballadors, i Catalunya Ràdio, d'uns 430. Segons va informar la CCMA en un comunicat, amb aquesta proposta combinada de redimensionament i reducció salarial, el Consell de Govern "prioritza les vies que fan possible preservar el major nombre de llocs de treball i al mateix temps assegurar l'estabilitat pressupostària de Corporació, atesa la conjuntura econòmica i del mercat laboral".

En aquesta línia, el Consell de Govern ha aprovat iniciar un procediment per reduir les estructures directives actuals de la CCMA, de Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya, "amb l'objectiu d'optimitzar recursos i eliminar possibles redundàncies". Al costat d'aquestes mesures, i amb l'objectiu de "garantir la viabilitat del servei públic de comunicació audiovisual", davant la reducció dels ingressos publicitaris els últims anys la CCMA ha aprovat un nou model de gestió de la publicitat a Televisió de Catalunya. Així, per revertir aquesta tendència i incrementar els ingressos, el Consell de Govern de la CCMA ha acordat "impulsar el procés d'externalització dels serveis de comercialització, promoció i intermediació en la venda d'espais publicitaris dels canals de Televisió de Catalunya i dels webs associades".

"L'objectiu és aconseguir un increment de la competitivitat en la gestió de la publicitat i un increment dels ingressos per aquest concepte", afirma la CCMA. En el cas dels mitjans de la CCMA, els ingressos publicitaris s'han reduït des dels 153 milions d'euros de 2006 als 67 milions amb els quals es va tancar l'exercici de 2012. Televisió de Catalunya va ingressar 60 milions per publicitat el 2012 i preveu ingressar 54,8 milions aquest any. En el primer quadrimestre de l'any, la reducció respecte als ingressos del mateix període de 2012 ha estat del 22%.

La CCMA ressalta en el seu comunicat que, mentre les despeses corrents i inversions acumulen una reducció del 50% des de 2010, en el capítol de personal "no s'estan assolint les previsions de reducció de la despesa, que s'havien fixat en 27 milions d'euros d'estalvi per a 2013". El Consell de Govern recorda que va proposar als representants dels treballadors "un procés d'equiparació salarial dels professionals de la CCMA i les seves empreses filials amb la resta dels treballadors del sector públic de la Generalitat de Catalunya". Malgrat això, afegeix que les negociacions, iniciades al començament de l'any, "no han permès avançar en acords que permetin complir les previsions de reducció de la despesa de personal". En una compareixença al Parlament el mes d'abril passat, el president del Consell de Govern de la CCMA, Brauli Duart, va afirmar que la presentació d'un ERO a la televisió i la ràdio públiques de Catalunya seria "l'última opció".

Les reaccions

ERC, PSC i ICV-EUiA van rebutjar de ple l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, a l'hora que aquests dos últims partits van anunciar que portaran aquesta qüestió al Parlament. ERC, el soci de legislatura de CiU, va advertir en un comunicat, que no donaria suport a l'ERO ja que la CCMA "ja ha fet una retallada per damunt de la mitjana durant els últims anys, aproximadament d'un 24 %". La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, creu que "encara hi ha un cert marge per trobar solucions imaginatives", pel que va instar a les parts a dialogar.

De la seva banda, el PSC va registrar al Parlament la sol·licitud de compareixença del conseller de la Presidència, Francesc Homs, perquè doni explicacions sobre l'ERO. Per a la portaveu socialista a la Comissió de Control de la CCMA, Núria Parlon, el Govern "incompleix" el seu compromís amb els mitjans de comunicació públics de Catalunya. Des d'ICV-EUiA, el seu portaveu a la comissió de control dels mitjans audiovisuals, Marta Ribas, va dir que el seu grup portarà aquest ERO al Parlament perquè se sotmeti a votació i es pugui visualitzar "qui està a favor i qui està en contra" dels mitjans de comunicació públics de "qualitat".