Catalunya podria tenir el 2025 un total de 2,6 milions de pobres, un 34,5 % del total de la seva població, més d'un de cada tres ciutadans, si no es corregeixen les mesures d'austeritat, segons un estudi elaborat per Intermón-Oxfam i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya. Actualment a Catalunya hi ha més d'1,6 milions de ciutadans en risc de pobresa, un 21,9 per cent de la població, que són 424.000 persones més que el 2006, quan el percentatge de pobresa era del 17,2%. "Les successives reduccions del pressupost dels governs català i espanyol per complir objectius de dèficit han agreujat els efectes de la crisi i creen més pobresa i més desigualtats. Per això ja no podem acceptar més retallades. És un camí que ens porta a la descohesió social del país", va advertir la presidenta de la Taula de Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras.

La responsable de la taula de les entitats catalanes va destacar que "s'està agreujant la situació d'aquesta nova classe social que diem precariat". L'estudi d'Intermón i les entitats catalanes, que es va presentar ahir, va augurar que 25 milions d'europeus més es veuran sumits en la pobresa el 2025 si no s'abandonen les mesures d'austeritat, vuit dels quals seran d'Espanya, fet que suposa que un de cada tres dels nous pobres d'Europa seran espanyols. Espanya, a més, és el quart més desigual d'Europa, per davant de Grècia (i només per darrere de Letònia, Bulgària i Portugal). L'informe d'Intermón Oxfam, "La trampa de l'austeritat" que fa una anàlisi de la situació de l'Europa els 27 i, en concret de 12 països d'Europa, inclòs Espanya. Segons dades recollides per la Taula del Tercer Sector, a Catalunya el nivell de desigualtat social també ha augmentat. El 2010, el 20 per cent dels catalans eren sis vegades més rics que el 20 % dels catalans més pobres (mentre que el 2004 ho eren prop del 4,5). Fins al 2008, Catalunya tenia un nivell de desigualtat social equiparable a la mitjana europea i prop d'un punt per sota de les desigualtats a Espanya. "El panorama sembla catastrofista, però no ho és si es reacciona a temps. Hi ha solucions per evitar aquest pronòstic, però passen per abandonar les polítiques d'austeritat que s'han implantat a Europa i a tot l'Estat espanyol, que no contribueixen al creixement, tal com es preconitza, sinó que generen grans dosis de desigualtat i empobreixen als i les ciutadanes", va afirmar Francesc Mateu, director d'Intermón a Catalunya.

Noves protestes

Unes 400 persones amb discapacitat es van concentrar ahir i van fer una cadena humana davant la conselleria de Benestar Social i Família per protestar contra la retallada d'un 20% en les ajudes del Programa de Suport a l'Autonomia a casa Mateix. Dincat, federació que agrupa als principals associacions de persones amb discapacitat de Catalunya, ha mobilitzat els afectats que han reclamat al departament de Benestar Social que "garanteixi la continuïtat del programa".