El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) va criticar que l'avantprojecte de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos 2014 que els havia facilitat la Generalitat contemplava "un augment excessiu de les taxes" i en creava de noves de forma poc justificada en ocasions. El dictamen publicat per aquest òrgan consultiu de la Generalitat no és vinculant, però suposa un pas previ obligatori abans que l'Executiu català aprovi el text que presentarà al Parlament. El CTESC va avisar que existien "carències rellevants" respecte a la necessitat i motivació d'algunes de les propostes de l'avantprojecte, que va recalcar que s'havien de sustentar amb un pla de viabilitat. També va reclamar que es fixés la quota dels tributs en funció de la capacitat adquisitiva del contribuent, en aquells casos en què l'import de les noves taxes "sigui significatiu".

El document va qüestionar més d'una desena de taxes que afecten àmbits diversos, com la cultura, el comerç, l'ensenyament i el medi ambient. Així, va lamentar la creació d'una taxa pels serveis de tramitació i resolució de subvencions culturals, ja que va considerar que "limita la capacitat de l'administrat" per presentar sol·licituds. En l'àmbit docent, l'òrgan consultiu de la Generalitat rebutja la pujada de taxes que afectarà els serveis de l'Escola Oficial d'Idiomes i proposa l'eliminació de la taxa d'inscripció a la prova per obtenir el títol de tècnic superior de formació professional. El CTESC tampoc comparteix la creació d'una taxa per a la gestió i tramitació de reclamacions en matèria de consum, ja que considera que situa les persones jurídiques en situació desavantatjosa i nega que es tracti d'una taxa a l'ús, ja que qui paga no és qui es beneficia del servei o qui ha provocat la situació administrativa.

Una altra taxa criticada és la que els contribuents hauran de pagar per la realització d'activitats competència del Tribunal català de contractes del sector públic en funció del valor estimat del contracte perquè avisa que no s'ajusta al dret, ja que el cost del servei no augmenta segons el valor del contracte. El dictamen del CTESC proposa l'eliminació de les noves taxes pel servei de tramitació de certificats d'inversions amb objectiu de millora ambiental; per l'emissió d'informes d'estrangeria i per la mediació en conflictes laborals. Tampoc troba justificats els tributs que afecten els serveis de la Direcció General en cooperatives i societats anònimes que no utilitzin sistemes telemàtics, ni la taxa d'inscripció i modificació de dades en el registre de centres i entitats de formació professional per a l'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), entre d'altres.

A part de les taxes, el CTESC també va rebutjar que la Generalitat pretengui facilitar la instal·lació de grans superfícies en municipis petits, ja que va alertar que això perjudicaria el comerç local i de proximitat. També l'òrgan va considerar insuficient l'"intent" de modular el quart tram del ?cànon de l'aigua aplicable a tarifes domèstiques, i va demanar reconsiderar-lo per evitar usos fraudulents.

Està previst que els pròxims dies el Govern aprovi el text definitiu de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos que s'espera que presenti la setmana que ve a la cambra catalana.