El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) investiga el diputat de Ciutadans al Parlament Jordi Cañas per un delicte contra la Hisenda Pública, per la seva suposada relació amb un frau fiscal de 429.203 euros a través d'un entramat empresarial en què participava.

En un acte, la sala civil i penal del TSJC acorda obrir diligències contra Cañas, per les seves "relacions personals i professionals" amb un entramat societari que va defraudar presumptament a Hisenda 429.203 euros en la declaració de l'impost de societats de l'exercici 2005.

Segons l'opinió de la sala, existeixen indicis que Cañas "va participar en l'entramat societari i en la defraudació tributària de l'impost de societats", en desenvolupar càrrecs d'administrador en societats del grup i haver girat una factura suposadament falsa, amb la qual la seva actuació "esdevenia necessària" per a l'evasió fiscal.

La investigació es deriva d'una querella presentada per la Fiscalia contra Cañas i deu persones més vinculades a la societat Inma & Marc Habitatges S.L., que hauria defraudat Hisenda mitjançant factures falses vinculades a empreses del Grup Corbelia, en què suposadament participava el diputat, i a través de l'augment fraudulent del preu d'adquisició d'un immoble.

La resta de querellats han declarat ja en qualitat d'imputats davant el jutjat d'instrucció número 19 de Barcelona, que investiga la querella i va resoldre remetre la causa al TSJC per afectar l'aforat Jordi Cañas.

La sala civil i penal del TSJC s'ha declarat ara competent per prosseguir la investigació iniciada pel jutge i ha nomenat el magistrat Joan Manel Abril instructor del cas.

Segons manté l'acte del TSJC, Cañas era administrador, soci -al 50% al costat de la seva parella aleshores, la també querellada Mercedes A.- i autoritzat en comptes bancaris de l'empresa S.I. Servei Immobiliari S.L, així com a soci del 40% d'Inversions Manais 2002 S.L., empreses que formen part del Grup Corbelia.

A més, el diputat, al costat de dos querellats més i la seva exparella, desenvolupava la seva feina en un local de Barcelona des d'on es controlaven les societats mercantils del Grup Corbelia i que al seu torn era domicili social de la mercantil Inma & Marc Habitatges S.L.

Segons es desprèn d'informes de l'Agència Tributària, aquesta societat hauria presumptament defraudat 429.203,45 euros per l'impost de societats de l'exercici 2005, valent-se per a això de les empreses que formen part del Grup Corbelia.

Segons l'opinió del TSJC, existeixen indicis que aquest presumpte frau fiscal "s'hauria operat amb dos expedients diferents: un, l'emissió i/o recepció de factures que no responen a prestacions ni serveis reals entre les mercantils del Grup Corbelia i dos, l'augment fraudulent del preu d'adquisició d'un bé immoble per part d'Inma & Marc per a així minorar el benefici obtingut amb la venda".

En el primer expedient, considera el TSJC, "l'organització de l'entramat societari i de l'operativa articulada" corresponia a l'empresari Jordi Luis A., encara que la col·laboració de Jordi Cañas i de la resta de querellats "esdevenia necessària per, mitjançant l'emissió i/o recepció de factures de les societats mercantils del Grup Corbelia, poder dur a terme la defraudació".

De la investigació duta a terme fins ara es desprèn, segons l'acte, que l'empresa Inma & Marc Habitatges S.L. va emetre al febrer de 2005 una factura a l'empresa administrada per Cañas per import de 100.050 euros "sota el concepte de serveis de col·laboració en la prestació de serveis generals".

No obstant això, afegeix el tribunal, no s'ha facilitat ni el contracte ni cap documentació relativa a aquesta factura "que pugui acreditar la realitat dels serveis o prestacions realitzats".

Un altre dels indicis que pesen sobre Cañas és la relació laboral amb José Luis A. -presumpte "organitzador" de l'entramat societari que va defraudar Hisenda-, desenvolupada al mateix local i sota la denominació de Corbelia Arquitectura, a la qual cosa s'uneix el seu càrrec d'administrador i soci de mercantils integrades al Grup Corbelia.

El TSJC ressalta també en el seu acte l'existència de "relacions personals" entre l'organitzador de l'entramat, germà de la llavors parella de Cañas.