La direcció del grup parlamentari del PSC ha reorganitzat la distribució dels seus escons al Parlament i va relegar ahir els tres diputats díscols fins a l'última fila corresponent al grup, al costat dels parlamentaris de Ciutadans.

En el ple del Parlament, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, els tres diputats que van trencar la disciplina de vot la setmana passada en una votació sobre la consulta sobiranista, van ser arraconats fins a l'última de les quatre files de les quals disposa el grup socialista, que té vint diputats.

Una més enrere de la que ocupaven fins a la setmana passada, quan estaven situats en un dels extrems de la penúltima filera, alternats entre ells amb altres diputats com Esteve Terradas i Celestino Corbacho. Ara, els tres diputats han estat agrupats en els últims tres escons del grup -que ocupaven Ferran Pedret i Núria Segú, mentre que el tercer estava buit-, just al costat dels principals diputats del grup de Ciutadans: Matías Alonso, Carina Mejías, Jordi Cañas i el líder Albert Rivera.

Segons fonts del PSC, el motiu de la redistribució ha estat pel nomenament de Celestino Corbacho -que se situava entre Geli i Elena- com a portaveu adjunt tercer, en substitució de Jaume Collboni, que ha deixat aquest càrrec a causa de la seva intenció de presentar-se a les primàries del PSC a l'alcaldia de Barcelona. És per això que la direcció del grup socialista va acordar, en la seva reunió, organitzar els escons en funció de les responsabilitats dels diputats, segons aquestes mateixes fonts. Va ser en aquesta reunió en la qual es va decidir que els tres dissidents fossin suspesos de tots els càrrecs de representació del grup socialista, però continuaran formant-ne part. Així, Xavier Sabaté ha passat a ser portaveu del PSC a la Comissió de Cultura, en substitució de Joan Ignasi Elena; Núria Segú relleva Marina Geli com a portaveu de la Comissió de Salut; mentre que el càrrec de portaveu a la Comissió d'Infància recau en Eva Granados, en lloc de Núria Ventura. Geli va assegurar ahir que el canvi d'escons "no té cap importància".

Carta de denúncia

El corrent crític del PSC Avancem va lliurar una carta a la seu socialista a Barcelona en què va denunciar l'"assetjament" per part de la direcció del grup parlamentari als tres diputats díscols, i va qualificar de "greu" la decisió de relegar-los a la seva última fila al Parlament. En la missiva, dirigida al president de la Comissió de Garanties Estatutàries del partit, Joan Torres, el corrent crític va expressar la seva "sorpresa desagradable" per la decisió de la direcció del grup parlamentari de "reubicar" els diputats.

La carta va ser lliurada perquè la rebés també el primer secretari, Pere Navarro, i altres primers secretaris socialistes -Raimon Obiols, José Montilla i Narcís Serra-, així com en la Federació de Girona del PSC. "El procés d'assetjament i amenaça d'expulsió ha fet un pas més en aquesta decisió, que explicita una pressió psicològica de difícil comprensió en l'activitat política, no tant pel canvi de lloc en si, sinó pel simbolisme que implica en aquests moments", va lamentar Avancem en la carta.