ARTS ESCÈNIQUES

Els gegants celebren 600 anys

Barcelona acull aquest diumenge una gran desfilada amb més de 600 figures històriques en la Trobada Nacional de Gegants. Fins dissabte, es poden veure en una exposició

Los Gegants de la Ciutat de Barcelona.

Los Gegants de la Ciutat de Barcelona. / JOSEP LLUÍS BADAL

TEXT Núria BonetON CATALUNYA PER A AJUNTAMENT DE BARCELONA

La Setmana de la Dansa a Gràcia va arrencar dilluns passat, 22 d’abril, amb 77 activitats que converteixen aquest barri en un gran escenari: 27 de les propostes programades tenen lloc en equipaments públics i la resta es reparteixen entre places, carrers i seus de les 22 companyies, escoles i centres de dansa participants. El dissabte 27 d’abril, a les 12.30 h a la plaça de la Sedeta, tindrà lloc la lectura del manifest del Dia Internacional de la Dansa, a càrrec de la Fundació Orfeó Català, en un acte que inclourà un espectacle a càrrec de la companyia Les Passantes.

Els veïns i compradors que passegin pel carrer Verdi aquest divendres quedaran sorpresos al veure ballarins als aparadors. Serà de 18 a 19 h. El mateix divendres, la plaça del Diamant acollirà diversos espectacles: Canvia el fil a càrrec de Swing Maniacs Kids, i exhibicions de ball i coreografies del món d’escoles i centres de dansa del barri. Serà de 17.15 h fins a les 21.15 h, quan començarà un ball de swing obert a tothom.

Dissabte, durant tot el dia, les activitats es traslladen a la plaça de la Sedeta, amb mostres de coreografies de diversos estils i el taller ImproK, que convida a omplir la nostra regadora d’imaginació. Diumenge, la programació tindrà lloc a la plaça del Sol i el passeig de Sant Joan. Tota la informació es pot consultar a la web barcelona.cat/gracia.

D’altra banda, Nou Barris celebra el seu Festival de dansa aquest dissabte 27, de 19 a 20.30 h, amb companyies artístiques arribades d’arreu del món que oferiran espectacles gratuïts. Podreu trobar més informació a la pagina web barcelona.cat/ ccivics/zonanord.

Més de 600 gegants procedents de tot Catalunya desfilaran junts pels carrers de Barcelona aquest diumenge, 28 d’abril. Serà en la Trobada Nacional de Gegants, l’acte central d’un extens programa d’activitats per commemorar els 600 anys de tradició gegantera. Per conèixer al detall tota la programació i la història dels gegants a Barcelona, es pot consultar la pàgina web barcelona.cat/culturapopular.

Aquest any 2024, es compleixen 600 anys de la primera referència escrita de la figura d’un gegant a Barcelona i al món. En concret, la cita es troba en el Llibre de les Solemnitats de Barcelona, que inclou una relació dels elements municipals que van participar en la processó del Corpus del 1424. Entre els quals, «el rei David ab el Giguant», que, segons els estudiosos, és la primera referència gegantera del món, i la primera d’un gegant municipal, el de la Ciutat de Barcelona.

L’acte de diumenge serà la primera gran celebració d’aquests 600 anys, amb la Trobada Nacional de Gegants, que aplegarà un total de 230 colles geganteres a l’Arc de Triomf. Els Gegants de la Ciutat seran els amfitrions, ja que són, també, els grans protagonistes d’aquesta commemoració històrica.

Les colles vingudes de tot Catalunya, arribaran a l’Arc de Triomf formant quatre cercaviles que sortiran des de diversos punts: el parc de la Ciutadella (passeig dels Til·lers), el Born (plaça Comercial), la ronda de Sant Pere (a l’altura de la plaça d’Urquinaona) i el parc de l’Estació del Nord. L’inici de la trobada en cada punt serà a les 9 h, i a les 11 h els grups iniciaran les quatre desfilades. Les cercaviles es trobaran al mig del passeig de Lluís Companys, on es faran els balls de protocol i els balls finals amb tots els grups alhora, pels volts de les 13 h, al so del grup de música Metralla.

Exposició al Born CCM

Les activitats per commemorar aquest 600 aniversari es van iniciar amb la mostra de les 30 colles geganteres de Barcelona. Per primera vegada, es poden veure juntes a l’Exposició de Gegants de Barcelona, al Born CCM, fins al 27 d’abril, de 10 a 20 h.

Durant les Festes de la Mercè, gegants d’Europa i de tot l’Estat visitaran la ciutat per participar en la Trobada Internacional de Gegants, a l’octubre tindrà lloc una mostra de gegants centenaris de Catalunya i al novembre, se celebrarà el Congrés geganter.

Un cap de setmana ple de dansa

Activitats al jardí

Arrenca el Cicle d’activitats gratuïtes dels caps de setmana del 27 d’abril al 12 de maig als jardins de Can Ferrer (carrer d’Alfons XII, 48). Aquest dissabte 27, de 17 a 19 h, Virtèlia Escola de Música oferirà un concert a càrrec de Lluís Ballbé i Mallol. El diumenge 28, d’11 a 13 h, serà el torn de l’Escola de Música Ars Viva. El dissabte 4 de maig hi haurà Contes del món i un espectacle familiar (barcelona.cat/sarria-santgervasi).

Documental ‘Alteritats’

¿Com viuen l’opressió les dones lesbianes? ¿Com es construeix la vida dins d’una societat heteronormativa? Aquestes són algunes qüestions que tracta el documental Alteritats, que es projecta divendres 26, a les 18 h, al Centre LGTBI de Barcelona. Després, hi haurà un col·loqui amb la directora Alba Cros Pellisé i l’activista Emilio Papamija (entrada gratuïta amb aforament limitat). Més informació a barcelona.cat/lgtbi.

Espai de joc

Tots els dissabtes i diumenges de l’any, de 10 a 14 h, un quiosc de jocs ubicat a la Clariana del parc de les Glòries presta material lúdic i jocs de taula, amb propostes per a totes les edats. L’Espai de Joc 0-99 es troba entre les vies d’accés que comuniquen amb els carrers de Consell de Cent i d’Independència, entrant també pel carrer del Dos de Maig. Podeu trobar més informació a la pagina web barcelona.cat/educacio.

Festival de titelles

El divendres 26 i dissabte 27, se celebra RÒMBIC, el Festival de Teatre de Titelles per a Adults de Barcelona a l’Ateneu Popular 9 Barris. Arriba a la 10a edició amb un extens programa en què divendres la companyia francesa Péléle presenta Los funestos esponsales de Don Cristóbal (20 h). Divendres i dissabte (de 21 a 23 h, gratuït) La Court des miracles presenta De bestiae e humani. Més informació i entrades a ateneu9b.net/rombic.