L'exconseller Joaquim Nadal va assegurar que si els diputats díscols del PSC són expulsats del grup parlamentari i del partit, ell i els signants del manifest de suport a aquests diputats se sentiran exclosos del PSC, fet pel qual deixarien el mateix exconsellers com Antoni Castells i Montserrat Tura. Nadal va opinar en aquests termes sobre la situació dels diputats Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, en un procés disciplinari dins del PSC per haver trencat la disciplina de vot del partit al Parlament en avalar, al costat de CiU, ERC i ICV, la petició de transferència de la competències per celebrar una consulta sobiranista a Catalunya.

Hores després, l'exconseller socialista va reconèixer que el PSC "està més a prop que mai d'un punt de ruptura" si no soluciona el "recorregut molt greu" que ha pres el partit arran de la indisciplina de vot de tres dels seus diputats, un assumpte que espera que no acabi en "humiliació".

Durant la presentació a Barcelona del seu llibre de memòries polítiques, sota el títol Testimoni de càrrec (Ed. Proa) -a la qual no va assistir cap càrrec del PSC-, Nadal va afirmar que "no voldria" que s'acabés expulsant Geli, Elena i Ventura, tot matisant en aquest sentit que tampoc desitjaria que no fossin expulsats si això suposa la "submissió i humiliació" dels tres diputats, "en les circumstàncies actuals, proscrits a l'últim banc del Parlament".

"Això té un recorregut molt greu. Vull que s'arregli. O s'arregla o és veritat que estem més a prop que mai d'un punt de ruptura", va reiterar, tot assegurant que "voldria que hi hagués seny i intel·ligència suficients perquè les coses s'arreglessin i es posés en el punt de síntesi perquè, sigui quina sigui la Catalunya que ve, no faci falta reconstruir l'espai socialista". L'exdirigent va insistir, en tot cas, en què "no hi ha dolents o bons". "No faig culpable ningú de forma directa, és entre tots que no hem sabut fer-ho bé", va explicar.

"Algú pot dir: com s'atreveix ara aquest a dir què ha de fer l'actual president del grup, si quan ell n'era no deixava ni respirar els diputats ni votar diferent? Si fos president ara mantindria el mateix principi d'autoritat? Doncs no sé si en seria capaç o si tindria l'autoritat moral per fer-ho", va afegir.

En tot cas, Nadal va considerar que els socialistes catalans estem "en un punt mort que costarà molt de superar, perquè hem renunciat a dir les coses pel seu nom".

Per part seva, Montilla, senador pel PSC i expresident de la Generalitat, va assegurar que ERC o CiU també sancionarien diputats díscols com ho ha fet el seu partit en el cas dels tres que van trencar la disciplina de vot. Montilla va assegurar que per a ell no es tracta d'una qüestió de disciplina, "sinó de lleialtat amb el partit que els ha posat a les llistes". Tot i això, l'expresident va opinar que el seu partit està en un dels seus pitjors moments.