Quatre de cada deu nous casos de VIH són detectats tardanament, tal com va revelar ahir l'Agència de Salut Pública de la Generalitat en el marc de la firma de l'Acord Nacional per fer front a l'epidèmia a Catalunya i contra l'estigma social que porta relacionada.

A la Comissió de Salut del Parlament, el Comitè Primer de Desembre, Plataforma Unitària d'ONG-SIDA de Catalunya, va defensar "un compromís explícit, real i desvinculat de vaivens de caràcter polític o econòmic". El conseller de Salut, Boi Ruiz, va manifestar que les polítiques públiques, recollides en un nou pla d'acció 2014-2017, havien d'obeir a "la detecció, a la ruptura de la transmissió de la malaltia, a l'accés al tractament, a garantir un seguiment clínic eficaç, a la investigació i a normalitzar el comportament de la societat respecte a la malaltia".

El conseller de Salut de la Generalitat va reiterar la necessitat de fomentar la prevenció i el compliment del tractament i, a més, va insistir a augmentar la col·laboració, que havia de ser "estructural i no conjuntural" entre les administracions i les ONG que estaven amb els malalts.