El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, considera que l'aplicació d'una ecotaxa per als vehicles és un "instrument valuós" que cal tenir en compte. Vila va assegurar que fins a la data el Govern de la Generalitat no tenia previst aplicar aquesta ecotaxa, que d'altra banda ja s'estava duent a terme a la carretera C-25 per al control de vehicles pesants. "El Govern no té el tema sobre la taula, una altra cosa és que tenim el desafiament per aconseguir que la mobilitat sigui sostenible, i tenim països avançats que ja implementen mesures d'aquest tipus, com Suïssa, que és un cas exemplar", va assenyalar Vila.

Els arguments

"És important que es faci una reflexió serena, que quan es plantegi una iniciativa aquesta sigui solvent, contrastada, i el que és segur és que tots els espais progressistes del país es comprometin a buscar solucions rigoroses per a una mobilitat sostenible", va afegir Vila.

En aquest sentit, el titular de Territori i Sostenibilitat va qualificar l'ecotaxa d'"instrument valuós" que convé tenir en compte a l'hora d'estudiar quins tipus de mesures serà necessari aplicar en el futur.

No seria la primera vegada que la Generalitat apliqués un impost relacionat amb el medi ambient. Precisament el Govern català acaba d'aprovar tres nous tributs mediambientals: un sobre les emissions contaminants que produeix l'aviació comercial, un altre sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica i un altre sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera. En total, l'Executiu català pretén recaptar 50 milions d'euros cada any, 43 dels quals provindrien de la producció termonuclear d'energia elèctrica. El Govern ha assegurat en més d'una ocasió que aquestes taxes serviran per finançar inversions de millora del medi ambient.