Una jutge de Barcelona ha admès la denuncia presentada pel sindicat Manos Limpias contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, arran de la seva confessió que va ocultar una fortuna a l'estranger durant 34 anys, i contra la seva dona, Marta Ferrusola, com a còmplice.

En un acte, a què ha tingut accés Efe, la jutge del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, en la que va recaure per repartiment la denuncia de Manos Limpias, ha acordat obrir diligències prèvies i notificar la seva decisió a la fiscalia.

Segons que han informat Efe fonts judicials, una vegada que la fiscalia s'hagi posicionat, la jutge decidirà, entre altres opcions, si rebutja la denuncia, si obre una investigació o si s'inhibeix a favor de l'Audiència Nacional, on ja se segueix una causa contra Jordi Pujol Ferrusola, el fill de l'expresident català.

En el seu escrit, presentat als jutjats dilluns passat, Manos Limpias denuncia l'expresident català Jordi Pujol pels delictes de suborn, malversació, prevaricació, tràfic d'influències, delicte fiscal, falsedat en document públic i blanqueig de capitals, i la seva dona Marta Ferrusola com a còmplice i encobridora.

En la denuncia, Manos Limpias demanava que s'obrís una investigació judicial arran de la confessió de Pujol i que, entre altres diligències, se citi a declarar l'expresident i la seva dona, i es reclami a Hisenda que aporti al jutjat les declaracions dels últims cinc anys del matrimoni.

En el seu escrit, Manos Limpias apuntava a un informe del grup de la Policia Nacional contra delictes econòmics (UDEF) segons el qual durant l'etapa de govern de Pujol -que va estar entre 1980 i 2003 al capdavant de la Generalitat- es cobraven comissions del 4% per a l'adjudicació d'obra pública, del que suposadament el 2,5% anava per finançar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i l'altre 1,5% a les butxaques de la família Pujol.

Manos Limpias precisava en la seva denúncia que el contingut d'aquest suposat informe de la UDEF va ser publicat pel diari El Mundo i que no ha estat desmentit.

A més, el sindicat incidia en la seva denúncia que la Policia suposadament atribueix part dels diners que la família Pujol podria tenir en paradisos fiscals al cobrament sistemàtic de comissions il·legals per adjudicacions d'obres públiques durant l'etapa de govern de Jordi Pujol.

En el seu escrit, Manos Limpias recordava a més la denuncia pública que va fer al Parlament l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, en el sentit que l'executiu de Jordi Pujol cobrava comissions del 3%: "vostès tenen un problema que es diu 3%", va deixar anar l 2005 l'aaleshores president Maragall, dirigint-se a la bancada convergent.

A més, Manos Limpias sostenia en el seu escrit que el govern català va encarregar durant l'etapa de govern de Jordi Pujol diversos contractes a empreses vinculades a la seva família, com Hidroplant (fundada per Marta Ferrusola) o el despatx d'arquitectura d'una de les seves filles, Marta, que va treballar per a l'administració autonòmica.

En la denuncia, el sindicat apreciava indicis que, als diners procedents de l'herència del pare de Jordi Pujol, s'han anat acumulant ingents quantitats de capitals, l'origen dels quals no determinava.

Per tot això, Manos Limpias considera que Jordi Pujol va poder haver incorregut en els delictes de suborn, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, delicte fiscal, prevaricació, falsedat en document públic i malversació de cabals públics.

Segons el sindicat, també s'hauria d'actuar judicialment contra la dona de Jordi Pujol, Marta Ferrusola, com a còmplice i encobridora.

En l'acte, la jutge argumenta que, en no estar determinada la naturalesa ni les circumstàncies dels fets descrits en la denuncia de Manos Limpias, ni les persones que han intervingut en ells, procedeix instruir diligències prèvies i practicar les diligències encaminades a comprovar els fets.

Per aquest motiu, acorda admetre la denuncia i comunicar la seva decisió al ministeri fiscal i, en el seu cas, a les parts personades, perquè, si ho creuen oportú, puguin recórrer la seva decisió.