Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, va cobrar suposadament comissions milionàries per assessorar i intercedir en ?obres públiques dependents de l'Executiu català, segons un informe policial remès al jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz. Fonts de la investigació van explicar que l'informe de la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera) lliurat el passat dia 13 de juny al jutge Ruz detalla nombroses operacions que, segons se sospita, realment van ser el cobrament de comissions il·legals, si bé no hi ha un càlcul de l'import rebut per les operacions detectades.

Un dels casos que detalla l'informe policial són les quantitats rebudes en relació amb la reforma de la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), una obra pública de calat licitada per organismes de l'administració pública catalana. El 2002, una unió temporal d'empreses (UTE) formada per una gran constructora i el Grup COPISA, propietat de Jordi Pujol, va aconseguir l'adjudicació del projecte, que va tenir un import inicial aproximat de 90 milions d'euros.

Aquestes obres van ser concedides quan era conseller de Política Territorial i Obres Públiques Felip Puig, germà de Jordi Puig, qui participa al costat de Pujol Ferrusola en variats negocis que "van deixar avantatjosos beneficis a tots dos", segons les fonts. L'informe policial destaca, no obstant, que la connexió directa de l'adjudicació del projecte de L'Hospitalet "amb les plusvàlues il·lícites que es presumeixen gestades no és possible, perquè no existeixen documents que així ho indiquin" i no té sentit reclamar-los a les empreses implicades, afegeixen aquestes fonts.

Malgrat tot, la UDEF afirma que la seva experiència en investigacions anteriors indica que aquestes circumstàncies són "salvables", com es va posar de manifest en la investigació del cas Palau de la Música. En la documentació intervinguda en aquest assumpte es va apreciar, segons l'informe citat per les fonts, que una constructora havia efectuat pagaments diferits en el temps per adjudicacions i licitacions que havien ocorregut amb bastant anterioritat, en funció d'un percentatge que es desviava "per a l'enriquiment de particulars i finançament d'un partit polític".

Segons les fonts, l'informe de la UDEF que té el jutge Ruz també refereix com una altra empresa de Pujol Ferrusola Proyect Màrqueting CAT, que va facturar 154.048 euros entre els anys 2008 i 2009 d'EMTE S.A., de la que és responsable Carles Sumarroca, vinculat a l'expresident de la Generalitat i a les empreses que han tingut grans ingressos provinents de negocis de l'àmbit públic.

La documentació obtinguda per la Policia indica que l'empresa de Jordi Pujol Ferrusola va cobrar aquesta quantitat per serveis de consultoria per a l'eventual implantació a Mèxic d'EMTE o alguna de les seves filials. Encara que la Policia no desacredita que aquest negoci existís de veritat, explica al jutge que no s'ha aconseguit cap dada que permeti verificar tal treball, perquè EMTE ha contestat que no disposa de les factures ni dels documents.

El mateix ocorre amb altres negocis en els quals ha intervingut el fill de l'expresident, la feina del qual consisteix, segons la UDEF, a donar informació sobre possibles negocis i executar una "gestió personalista" a través d'empreses que no disposen de cap treballador ni seu social. De la investigació, la Policia conclou que Pujol Ferrusola s'oferiria com expert en diferents matèries, com la intermediació immobiliària en diferents llocs de la geografia espanyola (Madrid, l'Hospitalet, Terrassa i Albacete), el negoci de les refineries petrolíferes i el desenvolupament de plantes fotovoltaiques.

També destaca la seva actuació com a broker especialista en compravendes de participacions d'empreses, tant nacionals com internacionals, que van des de la construcció a l'explotació d'una residencial de club de golf.

Ruz ha citat per al 15 de setembre Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona, Mercè Gironès, perquè declarin com a imputats en la causa per blanqueig de capitals i delictes contra la Hisenda Pública. Segons la investigació, Pujol Ferrusola va moure 32,4 milions d'euros entre 13 països.