L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, van recordar ahir al govern espanyol que anul·lar una llei que consideren plenament legal podria ser un delicte de prevaricació.

"El que s'oposa a una consulta legal ho ha de tenir tot molt ben articulat perquè sinó pot caure en un delicte: quan tu saps que una cosa és legal -i la declares il·legal expressament- jo crec que això és prevaricar", va assenyalar Trias a Catalunya Ràdio. Igualment, l'alcalde de Barcelona va dir que la capital catalana ho tindrà "tot preparat" si es vota el 9-N i va insistir en la legalitat del procés. "Jo no faré res il·legal, no estic malament del cap, i estic segur que el president Mas tampoc", va reblar l'alcalde.

Paral·lelament, Trias va lamentar la negativa frontal de l'executiu de Rajoy a la consulta del 9-N fins i tot després de la nova demostració de força de la societat catalana durant la Diada. Així, l'alcalde de Barcelona va assegurar que el govern espanyol "ha deixat podrir" el problema de Catalunya en comptes d'abordar-lo de cara i permetre la celebració d'un referèndum "que no tindria un caràcter vinculant". "Intentarem fins a l'últim segon convèncer a tothom que és possible la consulta, però el president també ha dit que ho farem legalment", va comentar.

Des del mateix partit, el portaveu de CiU al Parlament va afirmar que l'estat espanyol comet "un nou error" en no voler escoltar el clam de la Diada. Turull també va recordar que el govern de l'estat espanyol "no té la competència per dir què és legal i què no ho és" i li va demanar "que no faci de poder judicial" de la mateixa manera que aspira a "que les instàncies judicials no facin política". "Constitució en mà i Estatut en mà, la Llei de consultes és perfectament legal", va afirmar.

Turull també va respondre al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que va amenaçar Artur Mas amb aplicar "tots els instruments del Codi Penal" si es treuen les urnes el 9-N: "No ens tremolaran les cames a l'hora de defensar la democràcia", va dir.

En la mateixa línia, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va alertar el govern espanyol que prohibir el 9-N pot posar en risc la seva continuïtat a la Unió Europea perquè està emparat per la llei de consultes. "No oblidem que Espanya forma part de la UE, on es mira amb molta cura el respecte a les normes democràtiques", va reflexionar Casals en declaracions a Catalunya Informació. La presidenta d'Òmnium va considerar que l'executiu de Rajoy "s'està posant al límit de no complir el que es demana per formar part de la UE". "Qui té un greu problema de legalitat és el govern espanyol", va asseverar després de considerar que l'executiu central podria caure en un delicte de prevaricació si suspèn la votació.

En concret, Casals va alertar que si l'executiu de Rajoy veta la votació del 9-N podria incomplir els requisits d'aquest organisme supranacional. "Seria pràcticament o legalment o tècnicament prevaricar el que farien, si vol posar fora de la llei una cosa tan ordenada, tan clara, tan coherent amb el joc democràtic com voler votar", va subratllar.

La presidenta d'Òmnium va defensar la consulta i va assegurar que "legalment, jurídicament, políticament això cap en el marc constitucional espanyol". Per això, va dir que "el senyor Rajoy podria estar tranquil, mantenir el seu hàbit de no fer massa coses i deixar-nos votar el 9 de novembre".

D'altra banda, Casals va defensat que seria bo un govern de concentració abans o després del 9-N perquè reforçaria el procés. "En moments excepcionals, això en la història ens ho ensenyen, en moments excepcionals en els països passa que hi ha governs de concentració", va reflexionar.