Bosch emplaça el govern espanyol a "donar resposta a l'anhel democràtic del poble de Catalunya"

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha instat el govern espanyol "a donar resposta a l'anhel democràtic del poble de Catalunya" després de conèixer la intenció del president de la Generalitat de dur a terme la consulta d'acord amb "els marcs legals preexistents", acollint-se a la competència que té la Generalitat de foment de la participació ciutadana. En declaracions des de la cambra baixa, Bosch ha demanat a l'executiu de Mariano Rajoy quines alternatives proposa a la consulta del 9-N "que ha intentat bloquejar i frenar a través dels poders d'Estat". D'altra banda, Bosch ha assegurat que l'actitud "cívica i ferma" del poble de Catalunya "està fora de cap dubte".

Bosch ha lamentat que Catalunya no pugui votar "l'escocesa" o a la "quebequesa" i ha dit que ERC seguirà parlant amb el Govern i els altres partits proconsulta "per veure quines fórmules s'obren a partir d'ara". "És evident que si no és tan senzill i directe és perquè existeix el bloqueig del govern espanyol perquè sinó podríem fer un referèndum. És el que ens agradaria", ha reiterat.

Per Bosch, ara cal consensuar una resposta amb els altres partits favorables a la consulta "per donar una resposta" als ciutadans partidaris al dret de decidir.

Sobre la declaració unilateral d'independència, el portaveu republicà ha assegurat que "és molt difícil" que la independència sigui "multilateral". "Preveiem la declaració de la independència a través de vots a les urnes", ha afegit.

El PP retreu a Mas que s´hagi convertit en un «president en frau de llei»

El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha retret avui al president de la Generalitat, Artur Mas, que hagi caigut en l'"esperpent" i s'hagi convertit en un "president en frau de llei" que, a més, sap perfectament que no hi haurà cap referèndum el 9 de novembre, "ho digui com ho digui".

En declaracions abans de participar en la Junta de Portaveus del Congrés, Alonso s'ha referit així a l'anunci de Mas, que ha afirmat que segueix endavant una consulta alternativa el 9 de novembre "amb locals oberts, urnes i paperetes".

"M'ha semblat que estava aixecant avui una cortina de fum", ha advertit Alonso, que ha destacat que el president de la Generalitat té ara "dificultats" amb els seus socis en la consulta i ha donat "per trencat l'acord que tenia".

Després de deixar clar que el 9 de novembre el Govern espanyol garantirà que es respecti l'Estat de Dret, el portaveu del PP ha titllat Mas de ser "un president en frau de llei" que, no obstant això, sap que no pot saltar-se la llei "ni per dalt ni per baix".

"En aquest moment, i per ser suau i no qualificar-ho d'una manera molt forta, significa que el president Mas està caient en l'esperpent", ha proclamat.

Rivera: Mas ja és història, està sol, ha de dimitir i convocar eleccions

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha considerat avui que el president català, Artur Mas, fa el "ridícul" amb la seva consulta alternativa de "cap de setmana", a la qual s'enfronta "sol", sense la unitat del bloc sobiranista, per la qual cosa ha de dimitir i convocar eleccions anticipades perquè "Mas ja és història".

En roda de premsa d'urgència al Parlament, Rivera s'ha pronunciat en aquests termes després que el president de la Generalitat hagi descartat el referèndum del 9 de novembre en els termes previstos en el decret de convocatòria, i hagi plantejat una consulta alternativa basada en els processos de participació.

El president de Ciutadans creu que Mas hauria de reconèixer el seu "fracàs estrepitós", demanar "perdó" per haver "enganyat" els catalans que "de bona fe" van creure en la consulta sobiranista, presentar la seva dimissió i convocar eleccions anticipades com a "única sortida digna": "Mas ja és història", ha dit per acabar Rivera.

Amb la consulta alternativa que ha plantejat avui, Rivera ha advertit Mas que està "fent el ridícul" amb aquest "simulacre" de democràcia: "és un consulta de costellada de cap de setmana, sense emparar-se en una llei, sense cens... Quina imatge vol donar internacionalment, la de Crimea?", s'ha preguntat.

Rosa Díez critica Mas per anar contra la llei i trencar la convivència

Rosa Díez ha estat molt crítica amb la decisió de Mas de mantenir la consulta sobiranista del 9 de novembre "amb urnes i paperetes", encara que d'acord amb un altre marc jurídic de "participació" ciutadana, i ha anunciat que UPyD ampliarà la querella contra ell si manté aquestes actuacions "fraudulentes".

En declaracions al Congrés, la líder d'UPyD ha subratllat que el comportament de Mas és "inadmissible" des del punt de vista democràtic per al conjunt dels espanyols, però especialment per als catalans, als quals està oferint "més inseguretat jurídica".

Ha insistit que l'adversari dels catalans no és l'Estat espanyol com ha dit Mas en la seva compareixença a Barcelona, sinó el mateix president català, que, en lloc de resoldre els problemes de la gent, "està entestat a salvar la seva pròpia imatge". "És tot un despropòsit", ha postil·lat Díez.

"El Govern de Catalunya i el seu president fa temps que han perdut el sentit comú, si és que alguna vegada el van tenir", ha recalcat Díez, que ha afegit que avui Mas "ha perdut el cap".

UDC advoca per esgotar la legislatura i rebutja una declaració independència

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha aplaudit el procés participatiu que el Govern ha anunciat avui per substituir la consulta del 9N i ha advocat per esgotar la legislatura, a la vegada que ha rebutjat una declaració unilateral d'independència, tal com proposa ERC.

En roda de premsa, Espadaler ha lamentat la ruptura del consens entre els partits partidaris de la consulta i ha reclamat recuperar aquesta unitat, encara que ha avisat que els democratacristians no acceptaran tornar al plantejament inicial de la consulta del 9N.

"Hem de ser capaços de recuperar la unitat en la mesura que sigui possible, però no en els termes que proposa ERC de tornar a un decret i a una llei que estan suspesos", ha recalcat el també conseller d'Interior del Govern d'Artur Mas.

El dirigent d'UDC també ha qüestionat la confecció d'una llista unitària amb vista a unes futures eleccions: "veig altament improbable que puguem compartir una llista unitària amb la CUP. Tampoc crec que ells ho contemplin".

CDC evita respondre als "retrets" d'ERC

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha evitat aquest dimarts respondre als "retrets" d'ERC i ha tornat a apostar per unes eleccions plebiscitàries amb una llista conjunta i un sol punt en el programa electoral, negociar amb l'Estat i amb la comunitat internacional per declarar l'estat català. "Avui algú altre pot fer retrets, nosaltres no en farem, tenim massa feina per complir el mandat democràtic, per posar les urnes el 9-N, per canalitzar els anhels del poble", ha subratllat. Rull ha apostat per una Declaració Unilateral d'Independència en cas que la negociació no acabi prosperant. "Som un país seriós, primer cal negociar", ha argumentat.