Un intens temporal de vent, el més potent des de 2009 a Catalunya, ha deixat tres morts -dos d'ells transeünts enterrats per un mur a Terrassa (Vallès Occidental)- i ha tallat carreteres, la circulació ferroviària i el servei elèctric, en la majoria dels casos per la caiguda d'arbres.

Davant la magnitud de les destrosses provocades pel vent, sobretot per ratxes sostingudes durant hores d'entre 30 i 40 quilòmetres per hora, la Generalitat ha activat la fase d'emergència del pla de vents, si bé es preveu rebaixar-la a la fase d'alarma a les 19.00 hores, quan està previst que amaini el temporal.

En roda de premsa, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha demanat als ciutadans que extremin la precaució, que segueixin les advertències de les autoritats locals i que evitin circular si no és estrictament necessari.

El vent, amb ratxes que han arribat als 124 quilòmetres per hora a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), ha provocat la mort de dues persones a Terrassa, un jove de 27 anys i una dona de mitjana edat, en ensorrar-se un mur de perímetre d'una antiga fàbrica d'electrodomèstics.

El mur, de 30 metres de llarg i tres d'alt, s'ha ensorrat en un ampli tram cap a les 13.00 hores, a causa de la persistència durant hores d'intenses ratxes de vent, que en alguns moments han superat els cent quilòmetres per hora.

En un primer moment, els Bombers han trobat el cadàver del jove, cap a les 13.30 hores, i posteriorment han trobat entre la runa, cap a les 16.00 hores, el cadàver de la dona de mitja edat, que havia quedat atrapada.

La tercera víctima mortal és un dona de 60 anys i nacionalitat sueca que ahir a la nit va morir quan el vent va fer bolcar l'autocaravana amb la qual circulava a l'altura de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), per la qual cosa es va precipitar al buit des d'uns deu metres d'altura.

El fort vent ha complicat també la circulació ferroviària, especialment a la línia R-3 de Rodalies, que va de Barcelona a Puigcerdà, on un tren ha descarrilat després que el seu primer vagó s'encastés contra un arbre que s'havia creuat a la via.

El maquinista ha rebut un fort impacte i, després de ser rescatat pels Bombers, ha estat evacuat a l'Hospital de Granollers (Vallès Oriental), amb lesions greus que podrien provocar que se li acabés amputant una cama, segons el conseller.

A causa de la presència de branques en les vies, la circulació de trens també ha estat puntualment tancada en les línies R-3 i R-4, si bé amb el pas de les hores s'ha anat restablint la normalitat i només queden petits trams sense servei.

La caiguda d'arbres també ha obligat a tallar diverses carreteres locals, així com la C-17, a l'altura de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i a la Garriga (Vallès Oriental) i la C-58, a Vacarisses (Vallès Occidental).

El temporal de vent ha deixat també sense subministrament elèctric al llarg del dia a un total de 43.000 abonats, dels que encara continuen sense llum uns 40.000 (d'ells 30.000 a les comarques barcelonines del Vallès i del Maresme i quasi 10.000 a Girona).

La previsió és que els afectats vagin recobrant el servei en les pròximes hores, segons el conseller.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut entre les 11.30 hores i les 15.00 hores -el de més afectació pel temporal de vent- un total de 1.270 trucades relacionades amb el temporal, segons les dades facilitades per Espadaler.

A més, els Bombers han efectuat al llarg del dia unes mil sortides, la majoria (883), a les comarques del Vallès, el Maresme i el Baix Llobregat, que han estat les més afectades pel temporal.

El vent també ha provocat desperfectes en alguns centres educatius, especialment de Terrassa, Sabadell i Matadepera, encara que no hi ha hagut danys personals.

L'Ajuntament de Barcelona ha tancat tots els parcs públics de la ciutat davant el perill de caiguda d'arbres i branques, ha recomanat a les escoles que no facin activitats en els patis exteriors i ha tancat el Museu Ciències Naturals per esllavissaments en la seva teulada.

El vent ha enderrocat aquest matí tres de les parades de la fira nadalenca de Santa Llúcia, a l'avinguda de la Catedral de Barcelona, on dues persones han quedat ferides lleus i han hagut de ser traslladades a centres hospitalaris.

El conseller ha explicat que, amb vista a demà, no es preveu la suspensió de línies de transport escolar -com passa com a exemple amb les nevades-, malgrat que ha advertit que, encara que es rebaixi la situació d'emergència, el vent pot seguir causant la caiguda d'arbres i tallat carreteres.

El cap de serveis de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Santi Seglar, ha indicat que aquest temporal de vent és el més intens des del tràgic de 2009 -en què quatre nens van morir en ensorrar-se el túnel de batuda d'un camp de beisbol de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat)-. EFE.