L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol haurà de tornar a declarar el dia 27 de gener davant un jutge, com ja va fer el 2 d'octubre del 1984, fa 30 anys, encara que en aquesta ocasió no ho podrà fer a la Casa dels Canonges, llavors la seva residència oficial, com fa tres dècades. Tant el 1984 com ara, Jordi Pujol haurà de respondre per assumptes econòmics relacionats amb el seu pare, Florenci Pujol, l'ombra del qual sempre s'ha projectat sobre l'exmandatari català. Si fa trenta anys Pujol va ser acusat per la Fiscalia de delictes d'apropiació indeguda, falsedat en document públic i mercantil i maquinacions per alterar el preu de les coses per la seva gestió a Banca Catalana, entitat fundada per Florenci Pujol, ara haurà de justificar l'origen de la fortuna que, segons va confessar ell mateix al juliol, té com a origen un llegat del seu pare. Pujol va confessar públicament que el seu pare va deixar en herència als seus fills i a la seva dona una important quantitat de diners que van guardar oculta i sense pagar impostos a Andorra. La confessió va destapar la capsa de pandora i no va evitar que molts es plantegessin nous interrogants sobre la procedència de la fortuna de la família Pujol i els seus fills: Els diners procedien de l'herència oculta deixada per Florenci Pujol, o bé de negocis poc ètics fets a l'empara del govern de CiU?

Les diferències

En qualsevol cas, trenta anys després, Jordi Pujol veu ara que, tal com li va passar a ell amb el seu pare Florenci, la seva ombra també planeja sobre la dels seus fills que, segons la investigació, tenen un patrimoni dinerari abundant que no van revelar completament a l'Agència Tributària fins a l'estiu passat.

De tota manera, també hi ha diferències entre els dos casos, doncs si fa trenta anys la Justícia va investigar la fallida de Banca Catalana, de la qual Jordi Pujol va ser vicepresident, després d'acumular uns deutes, segons el Banc d'Espanya, de 130.000 milions de pessetes (780 milions d'euros), ara les quantitats que es manegen resulten més petites.

Si fa trenta anys va ser el magistrat Ignacio de Lecea l'encarregat d'instruir l'anomenat "cas Banca Catalana", per designació del Ple de l'Audiència Territorial de Barcelona, ara és una jutgessa d'instrucció la que investiga l'anomenat "cas Jordi Pujol" en tocar-li per repartiment la querella que va presentar "Manos Limpias". El 21 de novembre del 1986, el ple de l'Audiència de Barcelona va decidir per una majoria de 33 vots a 8 no processar el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, i exculpar-lo de qualsevol responsabilitat penal per entendre que no hi havia indicis racionals de criminalitat en la seva actuació com a vicepresident executiu de Banca Catalana.

Tres dècades després, als 84 anys, Jordi Pujol torna a enfrontar-se a la Justícia com a imputat, ara al costat de gran part de la seva família, després de més de 23 anys com a president de la Generalitat de Catalunya.