La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va reduir ahir a cinc els nens, les famílies dels quals han demanat l'ensenyament en castellà. Tres d'aquestes sol·licituds no complirien les condicions per ser-los atorgada una compensació de 6.000 euros per haver d'escolaritzar-se en un centre privat. Fa pocs dies ha entrat una nova petició en el Departament d'Ensenyament de la Generalitat, d'una família que reclama la compensació per haver hagut d'escolaritzar a dos fills en una escola privada, ja que, segons el seu parer, no se'ls garantia l'estudi en llengua castellana en un centre públic. Així ho va explicar la consellera d'Ensenyament en declaracions als periodistes en el Parlament de Catalunya, després de conèixer la xifra que va donar a conèixer també ahir el Ministeri d'Educació sobre les peticions d'ensenyament en castellà i que s'eleven a 322 a Catalunya, segons les seves dades.

Rigau va atribuir les diferents xifres que ha facilitat en les últimes setmanes el Ministeri sobre aquest tema -ara xifra les peticions en 322 i la setmana passada, en 80- a una "batalla política" en la qual el PP intentaria "arrabassar a Ciutadans el seu tema estrella, l'ensenyament en castellà, per aconseguir rendibilitat política". Una altra cosa és que el Ministeri d'Educació i també el Departament d'Ensenyament de la Generalitat hagin rebut, efectivament, desenes de sol·licituds, algunes en llistes enviades per diverses associacions, ha explicat la consellera.

"Però la majoria d'aquestes peticions no compleixen els requisits", va assegurar Rigau, perquè es refereixen a casos d'alumnes de guarderies o d'universitats, etapes educatives no obligatòries i, per tant, no contemplades com susceptibles de ser compensades per la LOMCE. En total, doncs, a Catalunya tres famílies, amb dos, un i altres dos fills, respectivament, han presentat la sol·licitud de compensació econòmica per aquest tema, i d'aquests cinc alumnes, només quedarien dos casos per saber si compleixen les condicions per rebre-la mentre els altres tres han estat rebutjats.

El procés

El Ministeri d'Educació va informar que totes les sol·licituds per estudiar en castellà a Catalunya es trobaven en fase d'estudi per comprovar que compleixen amb els requisits per poder optar a la compensació econòmica de 6.000 euros. Per la seva banda, la diputada del PPC María José García Cuevas va demanar a la consellera d'Educació, Irene Rigau, que deixi "d'intoxicar i confondre" i es dediqui a complir amb les lleis i les sentències sobre l'ensenyament en castellà. "Si Rigau es dediqués a complir la seva obligació i no a intoxicar, no tindríem aquest problema que perjudica els nens, i l'economia, perquè estem perdent fons per a l'economia", va afirmar la diputada del PPC, María José García Cuevas, per després concloure que la consellera estava "nerviosa" perquè es trobava "acorralada" pels tribunals i les famílies que demanaven el que els hi corresponia.