L'exdiputat de CiU Oriol Pujol es va negar ahir a aclarir les incògnites sobre la seva part de la fortuna suposadament llegada pel seu avi Florenci, des que el 1992 es va distribuir entre la seva mare i germans, i es va limitar a afirmar que mai havia regularitzat diners ocults perquè no li "corresponia". Oriol Pujol, al costat dels seus germans Marta i Pere, van comparèixer davant la comissió del Parlament que investiga la fortuna oculta per la seva família, en una sessió en la qual els diputats van emplaçar també l'exnúmero dos de CDC a informar de la seva relació amb el cas de les ITV, que li ha valgut la seva imputació per dos delictes de suborn i un altre de tràfic d'influències. Davant els diputats, Pujol va evitar aclarir els dubtes sobre la seva participació en la fortuna que la seva família va mantenir oculta a l'estranger durant més de tres dècades i es va defensar parlant de casos de corrupció que afectaven l'oposició -entre ells l'assumpte de "La Camarga" i el "Mercuri"- i denunciant ser víctima d'una guerra bruta d'Espanya per avortar el procés sobiranista.

Per demostrar aquesta teoria, Pujol va revelar que va mantenir una reunió amb el "petit Nicolás", a la qual aquest va acudir amb una carta no formal de presentació del Govern espanyol, i que el va considerar "poc seriós" fins que el jove va donar-li informació privada seva. Segons Pujol, Francisco Nicolás -investigat per fer-se passar per membre del CNI- va brandar davant l'exdiputat de CiU una "carta de presentació" de part de la vicepresidenta del Govern i el ministre d'Interior. "Un s'ho podia prendre per poc seriós, fins que em va explicar coses de mi que només sabia jo. Trobades, reunions i dinars que havia fet", va indicar l'exdirigent de CDC, que es va preguntar si això era "casual o no" A la reunió, el "petit Nicolás" també va comentar alguna conversa telefònica d'Oriol Pujol que no consta en el sumari del cas de les ITV i li va parlar d'uns agents de la Policia Nacional que estan apartats del cos i imputats al jutjat d'instrucció número 17 de Madrid, segons va relatar.

L'oposició va intentar acorralar Oriol Pujol amb les incògnites sobre la fortuna que, instants abans, havia alimentat la seva pròpia germana Marta, en assegurar -com ja va fer en la seva declaració davant la jutgessa- que el fons ocult es va distribuir el 1992 a parts iguals (uns 62 milions de les antigues pessetes) entre els germans i la dona de l'expresident, Marta Ferrusola. Fins en cinc ocasions, Pujol va eludir les preguntes sobre aquesta qüestió repetint, sense sortir ni una mica del guió, que no tenia comptes a l'estranger i que no havia repatriat diners perquè no li "corresponia" i no tenia "res a regularitzar". L'únic fill de Jordi Pujol que es va dedicar a la política -i que va lamentar que s'havia vist forçat a abandonar-la "precoçment" arran de les seves imputacions- es va escudar dient que totes les informacions sobre la "gestió" de la fortuna oculta corresponia donar-les al seu germà Jordi, en la seva declaració del pròxim 26 de març davant la jutgessa que investiga els fons, perquè els va gestionar entre el 1990 i el 1992. Oriol Pujol va insistir que els aclariments sobre la gestió de la fortuna s'hauran de donar "on correspon" i, en to de retret, va recordar als diputats: "Tinc al meu pare i a la meva mare i quatre dels meus germans (Jordi, Marta, Mireia i Pere) imputats per això". "M'ho pot preguntar mil vegades més i li respondré el mateix. Vostès han decidit no creure's les respostes. Estan més interessats a fer preguntes", va replicar en un to desafiador al diputat del PSC, Jordi Terrades, quan aquest insistia a demanar-li que precisés què va fer amb la seva part del suposat llegat.

Sense respostes

L'exdiputat convergent tampoc va donar nous detalls sobre la seva triple imputació en la causa de les ITV, encara que va recalcar que mai havia tingut la intenció d'invertir en aquest sector ni s'havia lucrat a través de la seva dona -com creu la jutgessa- per les seves gestions per a les deslocalitzacions de Sharp, Yamaha i Sony.

En aquest sentit, l'exnúmero 2 de CDC va destacar el "valor i la professionalitat" del treball de la seva dona, Anna Vidal, també imputada perquè la jutgessa creu que va cobrar comissions d'un empresari amic a través de treballs d'assessorament sobre aquestes deslocalitzacions que eren mers esborranys copiats d'internet, i va lamentar que en ocasions s'havien "menyspreat" les seves capacitats. Pujol es va remetre a les paraules del mateix president de la Generalitat, Artur Mas, en la seva compareixença de fa unes quantes setmanes a la comissió d'investigació, per defensar la implicació del Govern en aquests processos -que va anomenar "recol·locacions" i "relocalitzacions"- i evitar el tancament d'empreses.

En aquest sentit, va ser contundent en sostenir que no va tutelar el president català, ja que es va limitar a plantejar-li propostes i a fer-li suggeriments, encara que després era Mas qui decidia. "Jo no li muntava l'agenda" a Mas, va insistir, quan els diputats li van recordar converses i "sms" del sumari de les ITV que apunten que va poder intermediar amb el president català a favor de l'empresari i amic seu Sergi Alsina. Durant tres hores, Pujol es va esvalotar diverses vegades davant de les acusacions dels parlamentaris, entre ells Terrades, al qual va recordar que en cap de les escoltes telefòniques del cas ITV se'l podia sentir dir "on posa no apte posa un apte", en una velada al·lusió a l'exdiputat del PSC Daniel Fernández, jutjat per tràfic influències en el "cas Mercuri". Al diputat del PP Sergio Santamaría li va reprotxar el seu "desvergonyiment" per criticar-lo mentre la presidenta del seu partit, Alícia Sánchez Camacho, es nega a comparèixer al Parlament pel dinar de La Camarga i la seva formació acumula un llarg llistat de casos de "nepotisme". També va dir que ell coneixia "bastant bé" una persona que havia tingut una relació sentimental amb Sánchez-Camacho, però mai se li havia ocorregut quedar amb ell per treure-li informació.