Jordi Sànchez ha pres el relleu de Carme Forcadell al capdavant de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ahir a Cardona en un acte que va reunir el nou secretariat nacional de l'entitat. Sànchez va rebre el suport de dos terços dels membres, desbancant així l'altra candidata a la presidència, l'editora Liz Castro. La nova vicepresidenta és Rosa Alentorn, mentre que Jordi Vilarasau ocuparà el càrrec de secretari i Núria Guillaume, el de tresorera. Sànchez va assegurar que la seva elecció " és tot un repte" i que focalitzarà l'interès perquè el full de ruta segueixi sent mobilitzar la societat i que el projecte cap a la independència tingui "èxit".

L'elecció va arribar ahir en el marc que representa el símbol de la resistència catalana durant la Guerra de Successió, el castell de Cardona. Una gran majoria dels 75 membres del secretariat nacional, sotmesos a votació, van preferir l'adjunt al síndic de greuges, Jordi Sànchez, per davant de l'editora i traductora nord-americana Liz Castro. Així, Sànchez es va endur els dos terços dels suports, mentre que la resta van votar Castro.

Alentorn, en canvi, va guanyar Aida Àngel en el càrrec de vicepresidència, amb 41 dels 75 suports possibles. La cúpula directiva de l'ANC, formada per quatre persones, la completen Jordi Vilarasau, de secretari, i Núria Guillaume, tresorera. Sànchez va assegurar que el seu és un equip "plural" com "ho és la societat i el projecte de l'ANC".

L'encarregada de donar a conèixer el nom del nou president va ser, precisament, Forcadell. Després d'una efusiva abraçada enmig d'aplaudiments, Sànchez va començar el seu discurs agraint la tasca de la ja expresidenta durant tots aquests anys al capdavant de l'entitat. Sànchez va dir que a partir d'ara, ell i el seu nou equip començaran a treballar perquè el proper 11 de setembre la societat catalana, novament, doni un senyal "inequívoc" que el país "no es tira enrere per conquerir la llibertat i construir un estat propi". L'objectiu final, doncs, és construir una república catalana "més justa, més igualitària i en què tothom sigui un actor imprescindible, hagi nascut on hagi nascut".

Sànchez va insistir que la posició de l'ANC continua sent de "garant" de l'acord que el mes de gener es va rubricar amb els diferents partits polítics sobiranistes. Un acord que, va recordar, defineix perfectament un camí que porti a un escenari on les forces sobiranistes siguin majoria al Parlament i que entomin un mandat "inequívoc" per iniciar un procés de "desconnexió" amb l'Estat espanyol.

En aquest sentit, el nou president va explicar que l'ANC sap perfectament que "el seu paper és contribuir modestament amb el que pugui, però enèrgicament" perquè la majoria social dels catalans, el 27 de setembre es decanti majoritàriament per aquestes formacions. "La suma ens fa imparables, ja que és l'única cosa en democràcia que ningú pot vèncer", va afegir. Segons el president, l'única obligació moral que té l'ANC és fer que es pugui votar i que els ciutadans es puguin expressar.

Ahir mateix diversos líders polítics com el president, Artur Mas, Miquel Iceta o Alfred Bosch van felicitar el nou president.

Forcadell, orgullosa

Al seu discurs previ al del nou president, Carme Forcadell es va voler acomiadar felicitant tots els membres del secretariat que plegaven i la societat civil catalana "perquè hem capgirat la història en aquests tres anys i la continuarem capgirant encara més el 27 de setembre".

Forcadell va dir també que se n'anava "contenta" perquè hi ha persones molt preparades "que ho faran tan bé o millor del que ho hem fet nosaltres", i portaran el poble català a construir una república lliure i sobirana.